Geluk, gelukkig, gelukkigst. Het is een gevoel dat iedereen wil en liefst zo vaak mogelijk. Met je familie, je vrienden. En soms overvalt het je ook zomaar en meestal als je alleen bent. In de auto als je een fantastische song hoort of als je mooie wolken bewondert of aan iets denken en hup daar komt die smile, het gevoel. Heel zintuigelijk. Het pakt op je adem, zo overweldigend kan het zijn.
Wanneer ben je het gelukkigst? Wanneer was je het gelukkigst?
Zo goed als iedereen antwoordt met een voorval van gisteren, eergisteren, een uurtje geleden. Althans dat hopen we ;-). Het is juist en normaal dat we niet in een permanente vlaag van gelukzaligheid zitten. Daarvoor passeert er iets te veel ruis op een dag. Maar wat we dit weekend lazen in de bijlage van De Standaard kneep onze strot dicht.
Wanneer ben je het gelukkigst?
Het antwoord van Anne-Mie Van Kerckhoven (66) in de DS weekblad van 21 april ll.: “1989-99: het eerste jaar nadat we in Antwerpen met het NICC, onze Belgische vakbond van kunstenaars, begonnen waren. Ik had even het gevoel dat we één grote familie vormden.”
WAT?! Staat dat daar nu echt zo dat Anne-Mie het gelukkigst in 1989-99?! Dat kan toch niet. Dat is geleden van vorige eeuw en daarna nooit meer?
We vermoeden dat zo’n antwoord altijd iets genuanceerder is dan dat het in een blad verschijnt en toch blijft het schrikken. We hopen oprecht dat er voor haar nog meer gelukzalige momenten volgden met bloemen, vrijen, strelen, lach van geliefden, vers gebakken brood met stukje kaas, … om maar iets te zeggen dat ons in ieder geval de zevende gelukshemel inkatapulteert.
Gelukkig zijn is een keuze.
Professor Amit Sood van de Mayo Clinic (Minnesota) schreef ‘Handbook for Happiness’ stelt dat gelukkig zijn een keuze is.
40 trot 50% van iemands geluk is afhankelijk van de keuzes die je maakt en met je dagelijkse focus. ‘Je kan ervoor kiezen om je aandacht te vestigen op wat goed en mooi is in je leven. Gelukkig zijn is een gewoonte. Sommigen zijn ermee geboren, anderen moeten wat meer moeite doen. Door het negatieve te vergeten en het positieve te omarmen word je gelukkiger dan je zou denken’, meent Sood, al geeft hij wel toe dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.
Een van de technieken die je je kan toepassen is je de vraag stellen: “Zal dit binnen vijf jaar nog belangrijk zijn?” Indien niet, is het je tijd niet waard.’
En dat is precies wat wij ook al jaren promoten: LOSLATEN! Wég met het negatieve, het brengt je toch geen stap verder en je wordt er zeker geen blijer mens van.
En geniet van de momenten dat je je gelukkig voelt.
Wanneer ben jij het gelukkigst?
(Bron over Professor Amit Good – Knack.be)
0 Comments