Waar word je echt blij van? Deze titel in DS trok de aandacht hopende dat iedereen daar vlot een antwoord op weet, toch? Deze en andere vragen komen uit een welzijnstest van huisarts Machteld Huber (°1951).
Machteld Huber stelde al jaren in haar praktijk vast dat achter vele gezondheidsklachten nog een ander verhaal schuil ging. Ze besefte dat patiënten onderliggende problemen hadden in de privésfeer.
-Hoe heb je geslapen?
-Hoe vaak erger je je te pletter aan je partner?
-Zijn er huisgenoten die je dik op je zenuwen werken?
-Hoeveel zin heb je ’s ochtends in je dag?
-Hoe vaak denk je aan ‘nu zou ik een klein ongelukje willen om niet (meer) te gaan werken?
-Heb je genoeg mensen met wie je leuke dingen kan doen?
Dit lijken op het eerste zicht erg onschuldige dingen. Niets is minder waar. Gelijkaardige vragen zitten in de welzijnstest die werd uitgewerkt door huisarts Machteld Huber.
Na jaren ervaring als huisarts stelde ze vast dat er dikwijls meer aan de hand was dan bv. de vage rug- of knieklachten. Of dat de terugkomende ‘druk op de borst’ vaak een symptoom was van onderliggende problemen thuis.
Prachtig voorbeeld:
Een patiënte kwam bijna wekelijks op consultatie met artroseklachten. Ze werd gek van de pijn. De arts liet haar de test invullen en een gesprek kwam op gang. Bleek uiteindelijk dat ze eenzaam was én dat ze spijt had dat ze nooit kinderen had gekregen. De arts kende een kinderdagverblijf waar ze best extra handen konden gebruiken. Hij bracht ze in contact en …. de vrouw met de knieklachten komt zelden nog langs in de praktijk.
Oké, niet alles is zo eenvoudig op te lossen natuurlijk. Acute pijn is van een andere orde. Maar over één ding blijkt iedereen het wel eens: er moet meer geluisterd worden. Want uit gêne of schaamte vertellen we niet altijd wat er écht aan de hand is.
De mens zit nu eenmaal als één geheel van geest en lichaam aan elkaar geconnecteerd. Zit er ergens ruis op de lijn, dan uit zich dat op allerlei manieren. Met luisteren en praten schieten we al een heel eind op.
Kortom: de vraag ‘Waar word je echt blij van?’ kan meer in gang zetten dan je kan vermoeden. Doe de test maar eens bij jezelf.
Dit jaar stond dokter Huber mee aan de wieg van de Stichting Positieve Gezondheid in belgië, een initiatief van de CM die haar benadering wil promoten. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten reageerde sceptisch.
(Geïnspireerd door artikel Zieners in De Standaard van 25 augustus 2018)
0 Comments