SLAAP of beter niet-slapen, don’t mention the war. En ’s ochtends last van nog-5-minuutjes-soezen-please. Herfst en winter betekent voor velen een hele klus om ’s morgens het bed uit te rollen als het nog donker is. 9 trucs om beter in slaap te raken.
Slaap. Vergeleken met de XXXXL-dagen in de zomermaanden, moet je nu meer terugplooien op karakter en mentale stretch. Mensen die toekomen met slechts 6 uur slaap, zijn de winners. Maar we lezen steeds vaker dat studies aangeven dat 8 uur slaap best oké is. De truc is simpel: op tijd naar bed, vensters (voor het slapen gaan en als het kan tijdens de nacht) open voor extra zuurstof, geest leegmaken en dan… zzzzzzz… weg in dromenland.
Tot zover de theorie.
Er zijn mensen – vooral mannen – die slapen waar ze staan of liggen. Zodra de oren het kussen raken, bàm hup weg naar dromenland.
Vrouwen hebben echt last om in slaap te sukkelen. Precies of ze op een boemeltreintje zitten: om de haverklap een halte. Meestal verloopt het patroon als volgt: inslapen ja maar binnen enkele uren klaarwakker. Zo wakker om bij wijze van spreken de grote kuis te gaan doen.
Vrouwen schakelen ànders dan mannen. Hun brein zit anders in elkaar. Vrouwen blijven denken en piekeren en nemen te dikwijls lange to-dolijstjes mee in bed: drukke baan, huishouden, relatie, kinderen, vrienden, boodschappen, kleine en grote klusjes,…
9 tips die bedtijd en vooral slapen makkelijker maken.
1. Vroeg(er) naar bed
Er is altijd nog één klein hoofdstukje te lezen of nog een artikel uit te pluizen of een was op te hangen … er is altijd iets dat onze aandacht nog opeist. Probeer vanaf een bepaald uur daar zeker mee te stoppen. Vanaf 21u NIETS meer. Maak zachtjes je geest leeg en laat je to-dolijstje for wat het is.
Experts geven volgende vuistregel: probeer te ontdekken met hoeveel uur slaap je toekomt en ga volgens dit ritme slapen. Weet wel dat elk uur dat je slaapt voor middernacht dubbel telt.
2. Maak een overgangsritueel
Bijvoorbeeld:
– lichten dimmen of uit
– kaarsjes aan
– trek comfy, jogging of home-wear kleren aan
– maak van je huis een zen plekje voor je het bed inrolt
– spel de dag letterlijk van je lijf en douch. Een heerlijke warme douche doet zo deugd. Na het douchen dep je je met een zachte handdoek droog.
– kruidenthee (geen cafeïne)
3. Overweeg een slaapmasker!
Wil je zeker wegzakken in een REM slaap en de melatoninen (*) stimuleren? Dan moet je alle licht afblokken. Géén smartphones, tablets of tv op de kamer. En het felle licht van de volle maan weer je afzet gordijnen.
(* Melatoninen zijn hormonen die verantwoordelijk zijn voor een goede slaap).
4. Skip the Nap!
Voel je dat je ‘s avonds in je zetel in slaap val, sta snel op. Zulke powernapjes zijn killing voor je nachtrust. Hou je wakker tot bedtijd. Ga anders even wandelen (met partner en/of hond) en pomp je longen goed voel met zuurstof.
5. Vermijd voor het slapengaan vervelende gesprekken
Raprap nog enkele keuken-huis&tuin-problemen op tafel gooien en dat net voor het slapengaan? Een absolute NO GO. Zulke gesprekken verzanden snel in oeverloze discussies of in welles-nietes pingpongen.
6. Niet eten na 20u
Op een laat uur eten, is nooit gezond en je ligt wakker omdat alles nog aan het verteren is.
7. Ook geen alcohol na 20u
Af en toe een glaasje wijn kan deugd doen. Maar zoals bij alles: te veel is trop. Alcohol is een slaapcyclus breker. Uit onze panelgesprekken blijkt ook dat 50plus-vrouwen na een avondje uiteten met drank meer last hebben van vapeurs.
8. Begin je dag met een wandeling
Altijd een prima start. Minder moedig dan je denkt? Begin met 15 minuutjes per dag. Rest komt vanzelf.
9. Snoozen mag maar niet te lang ;-)
Free Photo: by Tracey Hocking @Unsplash
0 Comments