“Wat?! Gaan jullie scheiden?” roep ik geschrokken tegen een collega aan de telefoon.
“Jazeker!” zegt ze vastberaden, “het hing al veel langer in de lucht, maar we hebben gewacht tot alle kinderen uit huis zijn.”
“Hoe? Wat? Ik snap er niets van, ik dacht echt dat jullie samen oud zouden worden!”
“Dat dachten wij ook, heel lang geleden! Ach, er is zoveel gebeurd de laatste 10 jaar. Hij bedroog me met iemand van zijn werk, ik heb geprobeerd om hem dat te vergeven maar er bleef een schaduw over onze relatie hangen. Eigenlijk hadden we toen al uit elkaar moeten gaan want er bleef niet veel liefde over, maar geen van beide durfde de stap te zetten, we dachten vooral aan onze drie kinderen. Het waren jaren vol twijfels… scheiden of bij elkaar blijven… ik lag er wakker van.”
“Mijn verstand zei dat ik een nieuw leven vol echte liefde verdiende, mijn hart vond dat ik voor mijn kinderen en hun veilige thuis moest kiezen.”
Getrouwde koppels die samenblijven, ook als hun liefde al lang met de noorderzon verdwenen is, het lijkt wel een trend. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een liefdeloos huwelijk: de hoge kosten van een echtscheiding, de extra kosten die een leven als single met zich meebrengen, het verlies van een samen opgebouwd sociaal leven, de angst om opnieuw te beginnen, het behouden van een thuis voor de kinderen enz.. Naarmate we ouder worden is het moeilijker om grote veranderingen aan te brengen, de situatie is vertrouwd en we denken dat we onze kans op geluk gemist hebben.
“Vastzitten in een slecht huwelijk gaat ten koste van je algemeen welzijn. Je geluksgevoel en gevoel van eigenwaarde dalen, je gezondheid gaat achteruit en je krijgt te maken met psychologische stress. Als je verstand weigert de situatie juist in te schatten dan roept je lichaam wel om aandacht. Mensen in een ongelukkige relatie of huwelijk worden vlugger ziek.” zegt een vriendin psychologe aan wie ik de vraag stel. “Je kan dus stellen dat ongelukkig getrouwd zijn schadelijker is dan een scheiding.
Maar eens dat gezin uit elkaar valt, doordat de kinderen uit huis zijn, wordt er terug serieus over scheiden gepraat, heel rationeel, het betreft dan vaak het afhandelen van papierwerk, er komen dan weinig emoties aan te pas.”
Het aantal 50+ scheidingen is verdubbeld sinds 1990.
Maar als scheiding écht geen optie is, wat dan?
“Dan kan je best nieuwe voorwaarden uitvinden, je relatie opnieuw definiëren. Als er nog kinderen in huis zijn spreken we over een ouderschapshuwelijk, een niet romantische afspraak die zich concentreert op het opvoeden van kinderen.
Hier maakt het koppel een duidelijk onderscheid: het ouderschapshuwelijk is een bewuste keuze van het paar om samen te blijven, het vraagt goede afspraken, beide partners accepteren dat hun huwelijk voorbij is, de focus ligt nu op een goede co-ouderschap onder één dak om de kinderen een goede opvoeding te geven in een stabiele omgeving.
Het is zelfs aan te raden om de kinderen op de hoogte te brengen van de nieuwe situatie, zodat ze zich nooit vragen hoeven te stellen. Kinderen zien en voelen als eerste als er iets mis is tussen hun ouders, het heeft dan ook geen zin om hen iets wijs te maken. Ze zullen zich veel beter voelen als ze op de hoogte zijn en zien dat hun ouders samen hun best doen. Het zal voor het koppel ook een opluchting zijn, als ze het allebei eens zijn over de voorwaarden van hun nieuwe huwelijk.
Je relatie transformeren kan dus, als je het allebei wil. Er zijn koppels die echt verbazingekkende dingen gedaan hebben op dat vlak. Waar we meestal in de fout gaan is dat we alle gebreken bij onze partner zien maar niet bij onszelf. We zien alle fouten die onze partner gemaakt heeft maar we willen niet zien dat de oorzaak misschien bij ons lag.
Maar als er niets meer te redden valt, dan moet je gewoon de sprong wagen. Het is de angst voor het onbekende dat mensen ervan weerhoudt om te scheiden, in de praktijk is het zelden zo slecht dan je je voorstelt. Na zo’n uitgestelde scheiding overvalt je meestal een gevoel van opluchting en bevrijding.”
Een nieuw leven, een nieuwe liefde na 50?
“Go, go, go!” zeggen wij.
Heb je zelf ervaring met een liefdeloos huwelijk? Heb je gewacht tot de kinderen uit huis waren om te scheiden? Is scheiden na 50 een goed idee? Laat het ons weten! Reageer hieronder of stuur een mail naar wifty@wifty.be
0 Comments