Half april waren Wifty en 30 andere experts uitgenodigd door FOD Volksgezondheid in Brussel om deel te nemen aan het eerste rondetafelgesprek over het thema ‘Perimenopauze: een tweede glazen plafond?”. Eergisteren kregen we een bericht van FOD Volksgezondheid met goed nieuws:

“Beste Wifty, nogmaals hartelijk bedankt voor uw betrokkenheid en bijdrage tijdens de bijeenkomst van 11 april over de menopauze.
Aansluitend op die bijeenkomst, stelde Minister Vandenbroucke, tijdens een interministeriële conferentie, voor aan de verschillende gezondheidsministers om samen na te denken over een gecoördineerd menopauzebeleid. Dit voorstel is goedgekeurd, een interfederale werkgroep wordt gelanceerd!
Bedankt voor jullie werk en hulp!
Gelieve het persbericht hier te vinden:”
PERSMEDEDELING VAN DE INTERMINISTERIËLE CONFERENTIE VOLKSGEZONDHEID

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft, op voorstel van de federale minister Frank Vandenbroucke, de lancering van een interfederale werkgroep voor een gecoördineerd menopauzebeleid goedgekeurd.

Het stilzwijgen over de menopauze doorbreken: een belangrijke kwestie van volksgezondheid goedgekeurd.

De menopauze is een fase in het leven van elke vrouw en, in sommige gevallen, ook van mannen (dan spreken we van andropauze). Toch blijft het een weinig bekend fenomeen dat nog te vaak in de taboesfeer hangt maar wel een aanzienlijke impact kan hebben op de levenskwaliteit van de betrokken persoon. Dit stilzwijgen weegt op hun gezondheid, hun algemeen welzijn en hun professionele loopbaan. De uitdagingen met betrekking tot de menopauze zijn talrijk en complex. Vrouwen in de menopauze kunnen naast de verschillende fysieke en psychologische symptomen die ze ervaren, zich onbegrepen voelen, of een gebrek aan steun ondervinden in hun privé- en professionele omgeving. Daarbovenop is het vinden van  geschikte zorg of behandelingen niet evident. Zo worden er zogenaamde  “behandelingen” aangeboden met weinig of geen wetenschappelijk bewijs en tegen een fikse prijs. Er zijn al een aantal eerste stappen in de goede richting gezet. De afgelopen jaren hebben veel vrouwen de moed gehad om te spreken over de menopauze, wat heeft bijgedragen aan een groter bewustzijn in de samenleving. Hoewel deze eerste stappen bemoedigend zijn, zijn ze niet voldoende. Het is van cruciaal belang dat ook de overheid actief betrokken is door concrete, toegankelijke en aangepaste oplossingen te bieden voor de noden  van vrouwen in de menopauze.

Een stap naar een gecoördineerd en inclusief beleid

Om deze problematiek aan te pakken, heeft de IMC een belangrijke stap gezet: de oprichting van een speciale werkgroep. De primaire missie zal zijn om een volledige inventarisatie te maken van de bestaande initiatieven in België. Deze inventarisatie zal ons in staat stellen te begrijpen wat er vandaag al voorhanden is en waar de hiaten zich situeren. Op basis hiervan zal de werkgroep aanbevelingen doen voor het opstellen van een gestructureerd actieplan. Het doel is duidelijk: het ontwikkelen van een gecoördineerd, doeltreffend en inclusief beleid om de levenskwaliteit van vrouwen in de menopauze in België duurzaam te verbeteren.Dit moet een keerpunt worden naar een betere erkenning van de menopauze als een gezondheidskwestie. Laten we samen actie ondernemen om elke vrouw in de menopauze de nodige steun te bieden om deze periode met zo min mogelijk klachten  door te komen.

Dit persbericht is gezamenlijk opgesteld namens de ministers die deel uitmaken van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

  • Caroline Gennez – Vlaamse Regering ( voorzitter van de IMC )
  • Frank Vandenbroucke – Federale Overheid 
  • Yves Coppieters – Waalse Regering en Regering van de  Regering van de Federatie Wallonië-Brussel
  • Valérie Lescrenier,  –  Regering van de Federatie Wallonië-Brussel
  • Alain Maron – Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Franse Gemeenschapscommissie,
  • Lydia Klinkenberg  – Duitstalige Gemeenschap,
  • Elke Van den Brandt – Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Vlaamse Gemeenschapscommissie,

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid wordt georganiseerd en ondersteund door het DG Gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.