“Penny was niet meer de vrouw met wie ik trouwde.” Met die zin lanceerde Sir Rod Stewart (76) een oproep naar mannen om zich meer te informeren over de menopauze. Tja, lieve Rod Stewart, je koos altijd voor veel jongere vrouwen, maar die worden ook een keer 50. En jawel, daar krijg je de menopauze als cadeautje bij!
Eerder dit jaar vierde Penny Lancaster haar 50ste verjaardag, met de nodige vapeurs erbij. Dat had eeuwige rocker Stewart niet zien aankomen. Maar met veel respect en liefde ging hij op zoek naar antwoorden op zijn vragen en wil hij ook andere mannen sensibiliseren. Hebben alle vrouwen last van de overgang? En hoe zit dat met hormonen? …
Wij interviewden Prof. dr. Herman Depypere ((Menopauzekliniek UZ Gent en voorzitter van The Belgian Menopause Society) voor ons boek MIDLIFE KICK: “Zo’n honderd jaar geleden lag de gemiddelde levensverwachting bij vijfenveertig jaar. Vrouwen leven vandaag dus in een situatie die niet door de natuur is voorzien. Als er klachten zijn en als de menopauze je levenskwaliteit beïnvloedt, dan moet je dat aanpakken. Afzien is nergens voor nodig. Toch heeft 20 tot 30 procent van de vrouwen geen klachten, zij hoeven uiteraard geen hormonen te nemen. Het klopt dat bepaalde hormonen vroeger het risico op borstkanker verhoogden. Maar die studies gebeurden met synthetische hormonen en de risicoverhoging was niet enorm. Het risico was te vergelijken met het hogere borstkankerrisico bij 5 kilo extra lichaamsgewicht of de consumptie van twee glazen alcohol per dag. Er is dus geen reden om hormonen te demoniseren. Tegenwoordig zijn ze heel veilig, op voorwaarde dat ze correct worden toegediend: licht gedoseerd en met zo natuurlijk mogelijke hormonen, die bijna gelijk zijn aan de hormonen die de eierstokken zelf produceren. Sommige recente studies tonen zelfs aan dat vrouwen die natuurlijke hormonen nemen, iets langer overleven. Hormonen hebben nog andere voordelen, omdat er overal in het lichaam hormoonreceptoren zitten. Je lichaam blijft dus wat langer zoals het vroeger was, met minder buikvet, minder haaruitval, een soepelere huid en geen droge vagina. Ook hart en bloedvaten zijn beter beschermd, het risico op osteoporose blijft lager en bovendien zijn hormonen goed voor blaas en gewrichten. Toch zijn hormonen geen vrijbrief om je te laten gaan, meer bewegen en bewuster omspringen met voeding horen er evengoed bij.”
CHECK zeker ook menopauzeconsulent LEEN STEYAERT en haar bestseller ‘STRALEND DOOR DE MENOPAUZE’ – www.siris.be
Je kan alles lezen over alle positieve en minder positieve veranderingen rond je 50 in ons boek Midlife Kick: www.midlifekick.be
0 Comments