Ouder worden is niks voor watjes. “Old age is no place for Sissies!’ zei Bette Davis ooit.
Ouder worden en doen alsof er niets aan de hand is, dan maak je het voor jezelf moeilijk. Zo’n houding kun je enkele jaren volhouden. Maar dan komt de reality check eens zo hard aan: rimpeltjes, pijntjes, kwaaltjes. Sporten bv lukt niet meer zo vlot.
Bewegen, gezond eten en een positieve attitude zijn net zo belangrijk als genen als het op mooi, elegant én gezond ouder te worden.
Ouder worden heeft impact op ALLE delen van je lichaam: huid, haar, hart, spieren,….
Het is zeker nooit te laat om dagelijks een paar goede gewoontes erop na te houden.
1. Een positieve attitude is key
Je bent wat je denkt. Met een positieve houding slaag je er meestal in om problemen te counteren of te overwinnen. Verouderen zien als een natuurlijk proces naar meer wijsheid én algemene tevredenheid, creëert rust en plezier.
Personen die negatief staan tegenover ouder worden, maken het voor zichzelf ontzettend moeilijk en missen dikwijls opportuniteiten die langskomen omdat ze verstrikt zitten in klagen en zagen.
2. Bewust zijn van wat je eet
Laatste jaren worden allerlei theorieën over voedsel de wereld in gestuurd. Raak daar nog maar uit wijs. Vertrouw op je gezond verstand en volg je intuïtie. Iedereen wéét dat te veel suikers, vetten, e.d. niet goed zijn. Daarvoor heb je heus geen dieetgoeroe nodig.
Veel groenten, vers fruit, noten, magere eiwitten of proteïnen, 1 glas rode wijn, 2 x vis eten per week,… al deze gewoontes zorgen vanzelf voor een evenwichtige voeding die ons ouder wordend lichaam nodig heeft. Ook op regelmatige tijdstippen eten, is geen overbodige luxe! Je goddelijk lichaam op de juiste manier voeden, dat is key.
En heb je zin in een croissant, chocolade, melocakes… GO FOR IT én geniet er dan ook van.
Dé vuistregel: blijf je altijd bewust van wat je onder je neus induwt.
3. … en hoeveel je eet
Overdrijven is nooit goed. Ook met te veel eten of het over-eten. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans op hart-en vaatziektes en risico op type 2 diabetes. Lang en goed leven, vraagt om een evenwichtige voeding.
Dit vraagt een gezond lichaam qua dagelijkse porties: 2.5 koppen groenten, 1.5 tot 2 koppen vers fruit, handvol noten, 3 koppen zuivel en eiwitten (stukje vlees, gevogelte, vette vis,….)
4. Bewegen
Van elk stukje dat we posten over vrouwen van 90-plus en 100-plus onthouden we één zaak: ACTIEF BLIJVEN. Zij werden niet oud door in hun zetel te zitten. Op je 90 een knalgele mini kopen en overal naartoe gaan. Yoga volgen, turnen, dansen, feesten,… dat is de spirit.
Wist je dat een vrouw 23 % van haar SPIERKRACHT VERLIEST tussen haar 30 en 70? Zegt Fabio Comana, medewerker aan het National Academy of Sports Medicine. Dat is dus echt iets waarvan je je bewust moet zijn.
Blijven oefenen. Denk aan haltertjes van 1 kg en/of handenknijpers die een vaste plek op het salontafeltje krijgen zodat je altijd kleine krachtoefeningen voor handen, schouders en armen kan doen. Of elke ochtend uit bed rollen op een yogamatje om rugspieroefeningen te doen. Of investeren in een fitbit-polsbandje die je stappen telt? (Een hele leuke ijsbreker trouwens als je je plots in onbekend gezelschap bevindt ;-)).
5. Sociaal blijven, mensen blijven ontmoeten.
Vrienden en kennissen helpen om langer te leven. Zij zijn de motor, de kracht, de benzine in je leven. Mensen met een sterk en actief netwerk hebben 50% meer kans op een langer leven dan mensen met weinig tot geen relaties.
6. Bescherm je tegen de zon
Te veel zon veroorzaakt veel rimpels én het risico op huidkanker neemt toe. Altijd investeren in de betere zonnecrèmes en de schaduw opzoeken op momenten dat de zon het hoogst staat en het felste schijnt. Zo voorkom je het versneld verouderen van de huid. Niemand wil met een perkamenten huid rondlopen.
Ook in de schaduw, met een hoedje op en zonnecrème op je huid krijg je toch vitamine D binnen. Maar om die reden meer in de (vlakke) zon zitten, is geen goed idee. Dan eet je beter meer zalm of zelfs eieren (mét het eigeel!).
7. Voldoende slapen!
Elke nacht zou je minstens 7 tot 8 uren geslapen moeten hebben. Niet of veel dagen na elkaar te weinig slapen verhoogt het risico op overgewicht, hartziekte en diabetes.
Voldoende slaap is goed voor het geheugen. Een beauty-slaapje is heus geen fabeltje. Iedereen weet dat de huidcellen (collageen en elastine) zich het best herstellen tijdens de slaap.
Recente studies geven het verband aan tussen slapeloosheid en geheugenproblemen. Te veel mensen zien slaap als een luxe of iets overbodig.
Advies van artsen: “Moest er maar één gezond routine zijn die we mensen willen en kunnen bijbrengen, dan is het MEER SLAPEN!”
0 Comments