Wifty’s nutritioniste Leen Steyaert over ons dagelijks brood:
Beste Wifties,
Ik weet het jullie zijn allemaal verlekkerd op brood. Ik hoor toch bij veel vrouwen dat ze verhangen zijn aan dat pistoletje van de zondag of een lekker ciabatta brood met olijfolie en tomaat mozzarella.
Ik moet jullie ontgoochelen en jullie toch op de hoogte brengen dat ons dagelijks brood niet zo gezond is als men dikwijls wel denkt. Doordat er de laatste 100 jaar meer en meer additieven in brood zitten denk je beter eens na voor je nog brood eet.
Nog beter is natuurlijk je brood zelf bakken! Jullie zullen wel al veel hebben gehoord dat de gluten uit brood onze darmen erg kan overbelasten maar dat is het niet alleen. Oorspronkelijk werd graan gemalen tot meel tussen 2 stenen en er werd geen gist of zuurdesem gebruikt.
Een brood zag er helemaal anders uit dan de broden die wij nu eten. Het was zwaar van gewicht en structuur omdat het niet gegist was en er geen maaltechnieken waren om de zuivere meel te bemachtigen. Echter half de 19 de eeuw was er iemand die een maaltechniek ontdekte om de buitenste laag en de kiem van de graankorrels te scheiden. Zo verkreeg je wit meel en werd het brood lichter.
Zoals jullie wel weten werd dit brood aanvankelijk gekocht door de gegoede bevolking omdat het veel duurder was. Stilaan kwamen er steeds meer toevoegingen bij het brood , ik som het even op:
- De vetstof in brood wordt vervangen door een soort vaseline (! Dat gebruiken ze ook voor alles) of andere petroleum-extracten waardoor het brood langer vers blijft.
- Weet je dat er in de jaren ’30 van de vorige week de broodverbeteraars hun intrede deden? Die bestonden uit suikers (dat zit altijd in het brood en is niet nodig!) melkderivaten, aminozuurhoudende preparaten, extra gluten, vetten, emulgatoren, smaak en aromastoffen. Deze producten dienden om het brood een mooi kleurtje te geven en en het langer houdbaar te maken, ze bedoelen hierbij vers maar vers zou ik het verre van durven noemen.De broodindustrie groeide en er werden bij de meelfabrieken steeds meer chemische meelverbeteraars bijgevoegd. De voorverpakte broden worden met conserveermiddelen behandeld en het meel gebleekt met javelproducten. Vind je dat niet eigenaardig? Zo’n brood kan wel een week blijven liggen zonder een schimmelplekje! Bak eens zelf een brood en zie het verschil.
- Ook werden er meer en meer emulgatoren bijgevoegd die het water en vet verbonden en zo het brood smakelijker en vochtiger houden en ineens ook in volume vergroten!
- Tenslotte wordt er nog kaliumbromaat toegevoegd dat nog extra volume geeft.
We kunnen gerust zeggen dat er een 30 tal chemische producten aan het brood toegevoegd worden en we hebben het dan nog niets eens over de verhitting van de suikers en eiwitten in het brood gehad , de zogenaamde maillard-reactie (bruine korst van brood).
Geen wonder dat veel mensen ziek worden van het eten van brood! Sommige mensen eten wel 2 tot 3 maal brood per dag.
Denk eens na als je brood eet, wees veel kieskeuriger met wat je in je mond steekt! Probeer het zelf eens, eet eens een tijdje geen brood en voel het verschil. Kan je het niet laten of vind je het onvervangbaar bak dan zelf je brood . Eens de gewoonte is ingeburgerd is het een kwestie van time management. Je kan je brood ineens voor een hele week bakken en in de diepvries steken als tegemoetkoming.
Dankzij het brood is de mens weliswaar in aantal snel kunnen groeien omdat er minder hongersnoden waren maar dat heeft ook zijn prijs.
Een aantal welvaartsziekten zijn ook kunnen ontstaan net door teveel brood te eten: darmkwalen, zwaarlijvigheid, spijsverteringsstoornissen en namelijk aantasting van het gebit (kauwen was veel minder nodig) en in granen zitten de zogenaamde fytaten die mineralen binden waardoor er mineralen uit botten en gebit worden getrokken.
Ook alle dagen steeds dezelfde voeding eten vergroot je risico’s op intoleranties, zeker als je gezondheid niet zo goed is en je darm al erg kwetsbaar is door een antibioticakuur of ziekte.
Men raadt dikwijls aan om je tarwebrood door spelt te vervangen maar als je dat alle dagen eet zien we dat na een tijdje er mensen zijn die dit ook niet meer verdragen. Dikwijls wordt eraan spelt ook tarwe gevoegd en spelt bevat ook gluten, weliswaar minder maar bij mensen die gevoelig zijn aan tarwe en veel spelt beginnen te eten lossen soms hun gezondheidsklachten niet op.
Soms wordt er gefluisterd dat glutenvrij eten een hype is. Ja natuurlijk heeft de voedingsindustrie een nieuwe kans gezien om glutenvrije producten op de markt te gooien die ook vol zitten met bewaar-rijs en smaakstoffen. Het is niet de bedoeling om massaal op deze ook erg bewerkte voeding over te stappen.Gelukkig is er ook meer aandacht voor aandoeningen die veroorzaakt worden door gluten en ook andere voedingsstoffen. Zo denken mensen eens na over hun gezondheidsklachten en maken ze het bespreekbaar. Het is dan aan jezelf te oordelen mits, indien nodig, met de hulp van een deskundige of je al dan niet lijdt aan een of andere intolerantie en wat de oorzaak ervan is. Als je brood door iets anders vervangt, vervang het dan door verse voeding zoals een fruitsalade of boekweitpannekoek of soep met een portie vis of vlees erin, gemakkelijk mee te nemen in een thermos als lunch. Dat doe ik trouwens alle dagen.
Wees dus kritisch als je brood eet. Als je geen problemen hebt is het toch aan te raden om voor brood te kiezen die op een natuurlijke manier bereid en gebakken is. Dit geldt natuurlijk voor alle voeding.
Vers en gevarieerd is de boodschap!
2 Comments
Inge
Wow food for thougt …
'm(i)e'
Dus zelf ene brood bakken is gezonder, maar zou er dan aan meel dat je gewoon in de supermarkt ook niet vanalles zijn toegevoegd vraag ik me dan af ? gewoon een bedenking …