Leen Steyaert is menopauzeconsulente en nutritioniste. Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt. Ze schrijft ook boeken over de menopauze en over voedingd met interessante en leuke tips & tricks. Leen is vaste Wifty Guest vanaf dag één. Net voor de feestdagen geeft ze nog snel even positief advies.
Feestdagen een ramp voor je lijn?
Feestdagen? We zien er altijd met gemengde gevoelens naar uit. De feestmarkten, de gezelligheid, de cadeautjes, het lekkere eten, de mooie wenskaarten en de kerstboom.
Voor sommige wiftiess is het een hele moeilijke periode omdat ze eenzaam zijn. Ze hebben hun partner verloren door ziekte of scheiding. Ze hebben geen kinderen of de relatie met hen is verziekt of misschien hebben ze financiële moeilijkheden zodat ze geen cadeautjes kunnen kopen voor hun kinderen.
Ook de confrontatie met familieleden waarmee hun relatie niet goed zit kan op die dagen een extra belasting voor hun gestel zijn. Emotionele problemen blijven immers op de maag of de lever liggen.
De kerst en nieuwjaarsdagen kunnen ook een regelrechte aanslag op je gewicht zijn. Te laat opblijven, teveel drinken, teveel eten is niet bevorderlijk voor de “slanke” lijn.
Je kan het misschien meer een luxeprobleem vinden, vooral voor wie op de Wifty leeftijd zit is de gedachte of de angst om kilo’s aan te komen de feestpret kan bederven.
Je leeftijd
In elk geval is het moeilijker om je gewicht onder controle te houden als je 50 plus bent. Toen je nog jonger was kon een extra maaltijd je niet deren maar nu zie je soms de kilo’s eraan vliegen en niet in verhouding met hetgeen je hebt gegeten.
Dit is gedeeltelijk het gevolg van je hormonale veranderingen die zich doorheen het voortschrijden van de jaren in je lichaam afspelen, maar het is vooral een gevolg van het normale verouderingsproces. Ook mannen worden zwaarder vanaf de leeftijd van veertig, vijftig jaar en hebben het moeilijker om ‘op gewicht’ te blijven. Een verklaring hiervoor is dat de stofwisseling (het metabolisme) vertraagt naarmate je ouder wordt. Je verbrandt minder energie (calorieën) dan vroeger, terwijl je voedingsgewoonten normaal gesproken dezelfde blijven. Je lichaam gaat dus de overtollige energie opstapelen in de vorm van vet.
Fenomeen: dikker worden tijdens de feestdagen ( Bron: Knack Jan Etienne- 2013)
De eerste studie naar dit verschijnsel verscheen in 2000, de gewichtsevolutie van 195 Amerikanen werden over een periode van september tot maart genoteerd. Het feestseizoen in de Verenigde Staten begint immers al op de 4de donderdag van november met Thanksgiving. Een jaar later waren 165 van hen bereid om opnieuw op de weegschaal plaats te nemen.
De balans
- De deelnemers werden tijdens de feesten gemiddeld 370 gram zwaarder.
- Een kleine 10% nam echter meer dan 2,3 kilogram toe. Enkele zelfs meer dan 6 kilogram. Dat waren vooral mensen met overgewicht: hoe groter het overgewicht, hoe meer ze gemiddeld in kilogrammen bijkwamen.
- Een 15% wilde tijdens feestperiode gewicht verliezen. Hun gewicht nam gemiddeld 130 gram toe. Geslaagd kan je hun dus poging niet noemen, maar ze bracht toch iets op want hun winst bleef beduidend lager dan de 420 gram van de rest. Eén individu slaagde er nochtans in om bijna 7 kilogram af te vallen.
- Fysieke activiteiten lijken te helpen om het gewicht onder controle te houden. Wie meer fysiek actief was, kwam minder bij. De meest actieve groep viel zelfs wat af. Een recent onderzoek toont trouwens aan dat wat meer fysieke activiteit dan je gewoon bent, kan voorkomen dat je bijkomt wanneer je een korte periode teveel eet. Hele dagen binnenblijven tijdens de feestdagen lijkt dus geen optie voor wie het gewicht onder controle wil houden. Elke dag een fikse wandeling, ritje met de fiets of een andere activiteit lijkt meer wenselijk. Volgens het onderzoek zou 45 minuten aan 70% van het maximum volstaan.
- Eén jaar later werden 165 deelnemers opnieuw gewogen. Hun gewicht bleek gemiddeld met 620 gram toegenomen te zijn. De toename tijdens de winterfeesten lijkt dus verantwoordelijk te kunnen zijn voor ongeveer 60% van de gewichtstoename over de loop van het hele jaar.
Laat je echter niet afschrikken. Vergal je (feest-) dagen niet door je te ergeren aan je gewicht en je figuur. Tracht een haalbaar, gezond en stabiel gewicht te houden en komt er eens een kilo of wat meer bij laat dit de pret niet bederven. Eten is ook een sociaal gegeven en het kan verdomd lekker zijn. Het streelt je smaakpapillen, maakt endorfine aan waardoor je je gelukkig voelt.
Mijn aanbevelingen voor een beheersing van je gewicht tijdens de feestdagen
- Eet normaal de dag van je feestmaaltijd. Veel vrouwen denken de uren voor het festijn calorieën te kunnen sparen door niet te eten. Niets is minder waar. Als je naar een feestje gaat en je hebt reuze honger gecombineerd met een paar glazen alcohol dan is een (wr)eet) aanval niet meer te mijden omdat je honger te groot is geworden, je veel te snel zult eten en veel te veel. Wat je wel kan doen is extra te letten op de inname van koolhydraten zoals brood,pasta en aardappelen. Zowel tijdens heel de feestperiode als tijdens de festiviteiten zelf. Zeker in deze donkere dagen en we vrije dagen hebben we veel” lekker langer “blijven slapen zullen we te weinig lichaamsbeweging hebben om deze te verbruiken. Deze koolhydraten ook al zijn het samengestelde zullen toch een invloed hebben op je suikerspiegel die al labieler is door de vele snacks of alcohol die voorbij je neus vliegen en waar je door de gezellige stemming je vermogen om neen te zeggen ver zoek is.
- Let erop dat je ook zeker tijdens de feestdagen meer gezonde vetten (omega 3-vetzuren). Vrouwen hebben, door hun angst om dik te worden, over het algemeen de neiging om te vetarm en te koolhydraatrijk te eten. Omega 3-vetzuren zitten in vette vis (zalm, tonijn, sardines, makreel, ansjovis). Het is nu ook de moment om wild te eten. Dit vlees bevat de juiste vetten ten opzichte van dieren die heel de dag op stal hebben gestaan.
- Eet bewust, stop even met iets in je mond te steken als je gezellige schoonzus die naast je zit gegarandeerd voor amusement zorgt. Babbelen en eten gaan niet samen.
- Drink anderhalve liter water per dag en drink na elk glas alcohol een glas water. Dat is een must!
- Las een soep- sap of groente dag in tussen de feestdagen door. Je lichaam zal deze pauze erg waarderen en terug in actie schieten en je verbranding weer op gang brengen.
Aan alles komt een einde,ook aan de feestdagen. Het is dan de moment om je voeding te revalueren. Ik hou me dan aan de 80/20 regel. Voor 80 procent eet ik heel gezond en de andere twintig procent mogen de teugels wat losser.
Beste wifties, ik wens jullie lekkere en gezellige feesten en een lichtpunt met vooruitzichten voor diegenen die het moeilijk hebben.
Voor mijzelf heb ik al twee heerlijke dingen om naar uit te zien! De uitgave van mijn nieuw boek: STOP DE RUSH en de komst van een eerste kleinkindje.
Beide geboortes zijn voor april 2017!
Liefs, Leen
0 Comments