Stef Mintiens is natuurarts en ijvert al meer dan 25 jaar voor een gezonde voeding en levensstijl. Hij kijkt voor Wifty regelmatig met een basic gezond verstand naar de verhalen die over gezondheid & voeding de ronde doen en haalt ze door een sceptische mangel om over te houden waar het écht om gaat. Zijn post over de fabel van lactose en glutenvrij eten ging de wereld rond. Hier verklaart hij de roddels over TARWE en SPELT.
[typography font=”Lobster” size=”32″ size_format=”px”]Van frieten word je zat?[/typography]
Hoe ridderlijk is het om een lans te breken voor ene schone Jonkvrouwe die aangevallen wordt? De Jonkvrouwe zelf in deze kwestie weet nochtans best haar mannetje te staan. Kwatongen beweren zelfs dat zij thuis de broek draagt.
Patiënten melden me dat er blijkbaar een kleine mediastorm is ontstaan (het spijt me, ik lees zelden of nooit kranten) over SPELT.
Stel je voor: In deze tijden van economische instorting van het avondland, waar we bang gemaakt worden voor allerhande gevaren, wordt ruzie gemaakt over een graankorrel…
De jonkvrouw die onder vuur ligt (niet letterlijk, gelukkig) en waartegen allerhande zelfuitgeroepen “deskundigen” van leer trekken is Pascale Naessens.
Ik hoef U niet te schetsen wie dat is: mediafiguur en vooral succesvol auteur van kookboeken, waarin ze een duidelijk standpunt in neemt over “gezonde voeding“.
Een standpunt dat door velen, naar mijn mening terecht, wordt gevolgd.
Maar ook een standpunt dat nogal haaks staat ten opzichte van wat de voedingsindustrie ons wil laten geloven. Helaas voor die voedingsindustrie is de verkoop van mevrouw Naessens’ boeken een groot succes en aldus vindt haar opinie meer en meer volgers.
Hoog tijd voor wat weerwerk van een industrie dus en daarom mogen in allerhande progamma’s op Radio en TV en in kranten en magazines mensen opdraven die als “deskundigen”, “wetenschappers” enzoverder bestempeld worden.
We weten ondertussen allemaal dat het makkelijk is om een bepaalde stelling bij mensen geloofwaardig te laten overkomen als je je zin begint met “Wetenschappers hebben ontdekt dat…”
Oooh wat hebben we een naief vertrouwen in de ethiek van de wetenschappers.
Ene mijnheer Mullie, “voedingsdeskundige” en mijnheer Delcour, “graantechnoloog” uit Leuven noemen SPELT een ongefundeerde hype, zelfs “dé hype van 2015”. Volgens beide heren is er geen enkel verschil tussen SPELT en gewone TARWE behalve de prijs en het feit dat je voor het telen van SPELT het dubbel van de grondoppervlakte nodig hebt. Volgens hen is er voor de mens geen enkel verschil tussen het eten van brood gemaakt met SPELT of met de industrieel vervaardigde patentbloem.
Ooit gehoord over the three stages of acceptance? Wanneer een afwijkende mening in een community wordt geïntroduceerd wordt ze eerst genegeerd of weggelachen, dan wordt ze fanatiek bestreden en vervolgens wordt er gedaan alsof het nooit anders geweest is.
Deze gang van zaken is me behoorlijk bekend. Als ik zowat 25 jaar geleden pleitte voor het niet meer gebruiken van kwikhoudend amalgaam in de tandvullingen werd ik weg- of uitgelachen (fase 1) nadien volgden enkele jaren dat ik meermaals per jaar voor allerhande commissies moest verschijnen omdat ik me zogenaamd onwetenschappelijk opstelde of dat men (vergeefs) probeerde dit standpunt in debatten onderuit te halen (fase 2) en kijk nu: gelukkig hebben de meeste tandartsen begrepen dat de kwikhoudende vullingen niet alleen voor hun patiënten maar ook voor zichzelf toxisch is en wordt het gebruik van gezondere vulmaterialen nu als “gewoon” beschouwd (fase 3).
Als je dit mechanisme bekijkt zijn we dus met het pleidooi voor het gebruik van gezondere grondstoffen in ons dagelijks brood dus in fase 2 beland, wat op zich goed is, want dat betekent dat er beweging in zit.
Een vaak gebruikte techniek in de “Bad Science“, zoals dr. Ben Goldacre dat noemt in zijn boeken, is appelen met peren vergelijken om een stelling te “bewijzen”.
In de discussie waarover ik het heb gaat men volwaardig, biologisch geteelde SPELT vergelijken op een aantal gelimiteerde punten met even volwaardig en biologisch geteelde TARWE om dan te stellen dat beiden nagenoeg gelijk zijn. En dat is ook zo.
MAAR
In de dagelijks voedingsrealiteit gaat het niet over de vergelijking tussen gezonde volwaardige TARWE en gezonde volwaardige SPELT. De vergelijking dient gemaakt te worden met de tarwebloem die in de voedingsindustrie gebruikt wordt om voornamelijk brood, gebak en pasta mee te maken. Deze bloem is een produkt, gemaakt door een fabriek, dat op zich in de natuur niet voorkomt.
Laat ons, om even weg te gaan van de TARWE/SPELT discussie kijken naar suiker. Wat is suiker? Het ingekookte sap van een suikerrijke plant of vrucht. Bestanddelen: Suikers, maar daarnaast ook alle mogelijke mineralen, sporenelementen etc. Of je dan het sap van suikerbieten, palmen, maple trees of suikerriet neemt maakt niet zoveel uit. Er is een verschil in de onderlinge verhoudingen van de mineralen, maar het is allemaal behoorlijk evenwichtig en okee.
Als je nu, pour le besoin de l’industrie, die mineralen en dergelijke er gaat uit “raffineren“(what’s in a name) om alleen de zuivere sacchariden over te houden krijg je een product dat in de natuur nergens voorkomt en zodanig eenzijdig geconcentreerd is dat het snel toxisch/nadelig wordt voor ons lichaam.
Dus neen, het is niet correct als de CEO van Coca Cola zegt dat de suiker in zijn frisdrank een natuurlijk produkt is en dus gezond.
Als je de man’s logica zou volgen zou je bijvoorbeeld kunnen stellen dat je van frieten zat wordt omdat ze, net als wodka, van aardappelen zijn gemaakt.
Terug naar de tarwe: SPELT en TARWE (beiden van de familie triticum) lijken heel sterk op mekaar, zijn “familie”, dus als je naar de beide originele versies kijkt heeft de voedingsdeskundige gelijk.
MAAR! De industrie gaat die TARWE gaan “raffineren”, het is te zeggen, er weer allerhande mineralen en nutriënten uithalen om een gestandaardiseerd product te bekomen dat constante bakresultaten toelaat, maar dat nog haast louter zetmeel en gluten bevat. Dit is GEEN natuurlijk produkt meer en eigenlijk niet geschikt als levensmiddel. Dus een groot verschil met de originele SPELT en TARWE .
Sinds WO 2 eten we “geraffineerde” TARWE omdat de PR van de industrie ons wijsmaakt dat dat beter is.
De enige voor wie dit “product” echter beter is, is voor de industrie zélf.
Door de irritatie van onze darmen die dat “product” oplevert worden we overgevoelig (intolerant) voor de proteïnen in de TARWE. Dit zorgt ervoor dat we ook niet meer tegen de volwaardige, niet- industrieel bewerkte TARWE kunnen. Onze darmen zijn geïrriteerd, waardoor we allerhande gezondheidsklachten krijgen. Zie ook de analogie met rauwe melk / gepasteuriseerde melk uit één van mijn vorige publicaties.
In die situatie is het nodig dat we de irriterende stoffen volledig schrappen uit onze voeding tot de darmslijmvliezen zich terug hebben hersteld. Dat duurt zowat 3 maanden. En met “genezen” darmslijmvliezen kunnen we waarschijnlijk ook weer terug brood en gebak eten dat is gemaakt met de correct geteelde en bewerkte volwaardige TARWE.
Zo zie je waar gewoon gezond denkvermogen je kan helpen om de lawine aan meningen die ons via een schier oneindig aantal kanalen bereiken het hoofd te bieden en je zelf een gefundeerde mening te vormen, vooral vertrouwend op je eigen ervaringen. Dan hoef je niks meer klakkeloos te “geloven”. Laat dat aan de religie over.
Om in de voedingssfeer te blijven: “The best proof of the pudding is the eating“. De gedachtengang die ik hierboven schets heeft in de voorbije jaren geleid tot het herstel van heel wat chronsiche gezondheidsproblemen bij heel wat patiënten. En voor mij is dat een waardevollere bevestiging van de waarde van een bepaalde stelling dan één of ander theoretisch spelletje.
Misschien is het iets voor de Wifties om eens een debatavond te organiseren in dat mooie Huis Happaert en daarbij de beide voornoemde heren en mevrouw Naessens te inviteren, want ik ben er zeker van dat ze alledrie heel wat leerrijke dingen te vertellen hebben en dat ze het uitstekend met mekaar zullen kunnen vinden…
Heb je vragen voor Stef Mintiens? Stuur ze naar wifty@wifty.be
Check ook: www.herbatheekgent.be
helene@wifty.be
9 Comments
cassiers martin
proficiat!mooie en logische reactie,alleen te hopen dat de goedgelovige burger eindelijk zal beseffen dat de industrie en de reclame er enkel is
om zoveel mogelijk winst te maken,en ZEKER NIET om de gezondheid en het geluk vd mensen te bevorderen.Uw manier van reageren is de beste oplossing
om de onbewuste mensen bewust te maken,meer is er niet nodig…dus doe zo verder aub
Natascha
Dank voor de heldere uitleg.
Jef Van Gils
Het klopt dat graanproducten worden geraffineerd om constante bakeigenschappen te vertonen. Aangezien de vitaminen en mineralen zich vooral in het kaf en het vlies. Door te raffineren worden deze verwijderd. Daarentegen is het zetmeel (de energieleverancier van het graan) beter beschikbaar en halen we dus meer energie uit geraffineerde bloem. Vitaminen en mineralen krijgen we met een normaal voedselpatroon voldoende binnen.
Ik vind de weerstand tegen raffineren vreemd, aangezien Dokter Mintiens ook therapie geeft met etherische oliën die volgens zijn eigen website “van de puurste kwaliteit” moeten zijn. Deze oliën worden uit planten gehaald en zijn dus ook geraffineerde producten…
Bart Willockx
Geachte Stef …en ook Pascale,
ik ben blij dat jij (en bij uitbreiding ‘wij’) al in de 2e fase zitten. Tegen de geoliede machine van de voedsellobby is het hard strijden! Bart Willockx – kinesitherapeut en voedingsdeskundige
bie cannaerts
Wat was ik blij toen ik, ik was toen 56jaar, eindelijk ervoer dat ik zonder granen maar weinig of geen hoofdpijn meer had. Mijn ganse leven, van erg jongs af aan had ik hoofdpijnen en zelfs soms stevige migraines. Op een dag besefte ik dat ik die hoofdpijn miste! Waar was ze gebleven? ik vertoefde namelijk in een situatie waardoor er geen brood te krijgen was…maar wel spelt…geen hoofdpijn meer!? Hoe was dat mogelijk. Voor mij geen granen meer want ze geven me ook een “wazig” gevoel. Bovendien krijg ik darmbloedingen bij het eten van volkoren tarwebrood (ik eet altijd alles biologisch). Het is maar een weetje…
stef
Dank voor jullie fijne reacties. Even een kleine kanttekening bij de comment van mijnheer van gils : Als je al je voeding uit geraffineerde zaken haalt, is het probleem net dat je NIET meer de vitaminen en mineralen en sporenelementen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Voeding is meer dan puur calorieën. En wat de opmerking over de etherische oliën betreft: Wanneer je een lichaam wil helpen bij een genezingsproces is het zinvol om bepaalde zaken in een hoger gedoseerde vorm toe te dienen en daartoe maken we kruidenpreparaten in verschillende vormen. Maar we hebben het in mijn artikel over voeding, niet over therapie
groetjes
stef
Ann De Vriendt
Wij hebben hier in Dendermonde een bakker hij maakt brood op basis spelt, haver en graantjes. Zeer toffe mensen, staan open voor nieuwe mogelijkheden. Het brood is ligt verteerbaar, lekker en het aller belangrijkste mijn klachten van allergie zijn verdwenen. U schrijft dat u na een periode van 3 maanden terug tarwe kunt eten. Dus terug gewoon tarwe brood. Nu ik hebt dat al geprobeert en mijn klachten komen telkens weer terug. Als ik het lijstje volg dat u mij voorgeschreven heb, deze voeding (een periode) niet meer te eten, voel ik me goed.
Mij tanden zijn ondertussen ook kwikt vrij. Voel mij opmerkelijk beter, wel heel raar niemand gelooft mij, vooral mijn reumatholoog zegt: het is een mode trend. Maar ik voel het verschil heel duidelijk. Mijn dank hiervoor.
Groetjes Ann.
kathy
Groot probleem dan wanneer we in fase 3 komen, want als de industrie er eenmaal achter komt dat speltbrood meer gekocht wordt dan tarwebrood, zal het niet lang duren voor ze met dat speltgraan ook gaan knoeien…
Dirk Van Damme
Spelt zo goed al geen verschil, voor de rest veel halve waarheden, mythes en regelrechte fabels. Maar ja als al bergkristalken aanprijst om fictieve schadelijke straling tegen te houden, Eav, een diagnose techniek, gesteund op accupunctuur als wetenschappelijk bewezen verkoopt dan kan dit er nog wel bij. Liefste mensen ga a.u.b. een echte gediplomeerde diëtist ten rade https://youtu.be/dkyiKhtI3dA