Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én ook Wifty’s menopauzeconsulente vanaf dag 1, drie jaar geleden. Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt die in de overgang zijn. Ze schrijft ook boeken rond dit thema met interessante én leuke tips & tricks, want heel belangrijk: menopauze is geen ziekte. Leen is regelmatig te gast op Wifty en ook voor MenoVitaal – Gezond en vitaal na je 45 – van A.Vogel schrijft ze regelmatig een gastblog.
Mindfulness oefeningen voor in de overgang
De kern van de overgang en de menopauze zijn de hormonale veranderingen die zich afspelen in je lichaam. Deze hebben een sterke weerslag op je algemene gezondheidstoestand en bepalen zeer sterk hoe jij je voelt. De klachten die je hebt zijn signalen dat je lichaam de sterke hormoonschommelingen moeilijk kan verwerken. De overgang zal veel vlotter verlopen als je op de juiste manier op deze signalen reageert. De veranderende chemie in je hersenen beïnvloedt zelfs je manier van denken tijdens de overgang. Mindfulness oefeningen kunnen je heel goed helpen om hiermee om te gaan!
Door de sterke hormoonschommelingen word je intuïtiever en kan je minder goed relativeren. Je reacties op je omgeving kunnen heftiger zijn. Je voelt sneller aan of iets onrechtvaardig of niet eerlijk is. Mede daarom is het nu hét moment om je emotionele rugzak uit te laden. Dingen uit je verleden die je niet hebt verwerkt, kunnen nu plots naar boven komen. Misschien heb je jarenlang bepaalde zaken verdrongen of had je de moed niet om eraan te werken? Nu heb je geen keuze meer: als je een (emotioneel) gezonde “oude“ dag wilt, is het nu hoog tijd om al je problemen aan te pakken, of ze nu emotioneel of fysiek zijn.
EMOTIES EN OVERGANGSKLACHTEN
Als je weerstand blijft bieden tegen alles wat er in je omgaat of in je lichaam gebeurt, dan worden de zorgen, stress en negatieve gedachten alleen maar groter. Door je innerlijke stem te negeren, kan je zelfs meer last krijgen van opvliegers en hartkloppingen.
Mijn motto is: wees dankbaar voor je opvliegers, ze komen je iets vertellen. Hoe meer opvliegers je krijgt, hoe minder je leeft volgens de noden die je lichaam in deze periode van transformatie vraagt. Bovendien is je overgang ook de periode waarop ingrijpende gebeurtenissen je leven kunnen beheersen. Ouders die extra hulpbehoevend zijn, je kinderen die het huis uit gaan, veel zorgen op je werk omdat je nu een verantwoordelijke functie hebt of omdat je te hard werkt en het eigenlijk niet graag meer doet of meer naar vrije tijd voor jezelf verlangt.
MINDFULNESS IN DE OVERGANG
Je kunt de overgang niet overslaan maar je kunt wel met de juiste intentie op een goede fysieke en psychische manier de dingen aanpakken. Het belangrijkste is dat je je wel degelijk bewust bent van de nieuwe fase die aangebroken is. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je beter leert omgaan met stress, piekeren, burn-out, depressie, slapeloosheid en pijn, maar die ook de creativiteit en de manier waarop je communiceert stimuleert. Mindfulness kan in de periode van de overgang (maar ook in andere fasen in je leven) een heel mooie rol spelen.
Mindfulness betekent bewust aandacht geven aan het hier en het nu zonder te oordelen. Je gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen zoals angst of opvliegers ervaren zonder er commentaar op te geven, maar er bewust mee omgaan. Hierdoor kun je beter accepteren wat er op dat moment “is” waardoor je meer zelfinzicht en rust ervaart. Je bent beter in staat om je leven een nieuwe vorm te geven en vooral je hart te volgen.
De voordelen van mindfulness
Als je zeer regelmatig mindfulness beoefent zal je snel veranderingen merken. Deze zijn uiteraard verschillend voor iedere vrouw, maar de volgende veranderingen komen vaak voor:
- Je ervaart minder opvliegers of ander lichamelijk ongemak.
- Je voelt dat het moment gekomen is om goed voor jezelf te zorgen en niet steeds eerst voor de anderen.
- Je kunt beter afstand nemen van de dingen en verzet je minder tegen de veranderingen in je lichaam.
- Je wordt creatiever en meer ondernemend. Je ontdekt en probeert nieuwe dingen!
Mindfulness oefeningen
Mindfulness klinkt misschien nogal zweverig, maar zoals je merkt is het dat helemaal niet. Het gaat er om je bewust te worden van jezelf. Deze simpele oefeningen helpen je hierbij:
1. Geef aandacht
Besteed al je aandacht aan datgene waar je mee bezig bent. Probeer niet af te dwalen. Focus op je huidige activiteit, zonder krampachtig te zijn. Blijf met je aandacht bij de taak tot ze voltooid is, dus zonder je te verliezen in opdringerige gedachten en oordelen. Dwaalt je mind (je gedachten) af, merk het dan op en breng je aandacht terug naar je taak. Geef jezelf een groot compliment dat je deze taak in volledige mindfulness hebt volbracht! Begin met kleine dingen, bijvoorbeeld huishoudelijke taken (aardappelen schillen, stof afnemen, dweilen), eten (enkel aan je eten denken, niet lezen), een wandeling doen, …
2. Voel je lichaam
Om het even wat je doet, voel steeds je lichaam, voel je ademhaling, voel je hartslag, voel je voeten op de grond, voel je benen, voel je rug, voel je baarmoeder, voel je buik, voel je armen, voel hoe je lichaam loopt, voel hoe je lichaam zit. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor alles wat je doet met behulp van je mooie lichaam, ook voor je opvliegers en alle andere signalen die je lichaam je geeft tijdens de nieuwe levensfase waarin je bent gekomen.
3. Werk met geduld
Haast en spoed is zelden goed. Je bent het gewend om steeds alles haastig af te handelen zodat je nog meer taken kunt uitvoeren. Maar snelheid ontneemt je de kans om dat wat je doet, echt te ervaren. Juist in dat echte ervaren, schuilt ontspanning en geluk! Neem je dus voor om vandaag iets te doen met geduld. Doe het gewoon een tandje langzamer. Of je nu gaat koken of boodschappen gaat doen: beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je aandacht bij.
4. Laat je gedachten los
Wanneer je hoofd vol zit omdat er iets vervelends is gebeurd of je je druk maakt om iets dat komen gaat, kan onderstaande oefening je helpen om rustig te worden door je problemen als het ware weg te blazen. Het is een oefening die behoort tot de groep mindfulnessoefeningen die zich specifiek richt op het loslaten van gedachten:
1: Adem langzaam diep in door je neus en houd je adem een paar tellen vast.
2: Blaas langzaam uit door je mond en focus je op het uitblazen.
3: Blijf op deze manier rustig in- en uitademen.
4: Je zal merken dat je hart rustiger gaat kloppen.
5: Beeld je in dat je op het strand staat. Voel het zand tussen je tenen en de wind in je gezicht. Hoor het geruis van de golven.
6: Richt je blik op de horizon waar de zon net ondergaat. Visualiseer de mooie oranje, rode kleuren.
7: Wanneer de vervelende gedachten toch in je opkomen, blaas je ze langzaam uit in de richting van de horizon, om je vervolgens weer op de horizon te richten.
8: Wanneer je merkt dat je rustiger wordt, richt je je focus van de horizon naar je ademhaling.
9: Richt je op het hier en nu door rustig te bewegen (schouders, voeten, kaken).
Deze vier mindfulness oefeningen brengen meteen rust in je leven. Het zijn geen ingewikkelde oefeningen en ze vragen maar heel weinig tijd. Je hoeft er niet voor op een matje te gaan zitten, maar kunt ze onmiddellijk toepassen in je dagelijkse leven!
Bron: A.Vogel.be – Foto: Karolina Grabowska voor Pexels.com
0 Comments