Knuffelen. Bestaat hiervan een overdosis? Knuffelen maakt altijd het verschil en kan altijd.
Knuffelen. Je ‘dringt’ de comfortzone binnen zonder te overweldigen. Zeker nu #metoo heel veel mensen wantrouwig maakt. Zonde. Een volle tot twee seconden elkaar heel dicht tegen elkaar voelen, is een ontzettend warm gebaar. Dat doet deugd. Punt.Vriendinnen, vrienden, kinderen, ouders, familie, buren, zelfs die ene onbekende, waarderen altijd zo’n gebaar.
Er wordt ook veel sneller geknuffeld dan gezoend.
Het is een intiem gebaar dat iedereen verdraagt. Een mooi gebaar ook.
Een stilzwijgende manier om te zeggen: ik geef om jou. Het klinkt supermelig maar elke mens heeft deze ‘benzine’ nodig.
Het is gezond.
Zodra we knuffelen, komt in het lichaam oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap. Inderdaad, zoveel.
De hormonen die vrijkomen na een knuffel maken je niet alleen gelukkig, maar ook gezond. Een Amerikaans onderzoek uit 2005 linkt oxytocine aan een lagere bloeddruk. Vrouwen die vaak geknuffeld werden door hun partner, hadden doorgaan een lagere bloeddruk. Ook op hun hart hadden de regelmatige knuffels een effect, want ze hadden gemiddeld een lagere hartslag terwijl ze geknuffeld worden. Het gevoel van een knuffel op je huid zendt bovendien signalen naar het gebied in je hersenen dat stress reguleert.
Zeker wie angstig is, heeft baat bij knuffels, want een studie uit Amsterdam heeft uitgewezen dat knuffels en aanrakingen existentiële angsten kunnen verminderen. Zelfs een kleine aanraking kan even verbetering brengen in de mentale toestand van mensen met heel weinig zelfvertrouwen en diepgewortelde angsten.
Nooit te oud voor knuffels
Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker knuffels worden. “Hoe ouder je wordt, hoe fragieler je fysieke toestand, waardoor menselijk contact steeds belangrijker wordt voor je gezondheid”, zegt psychologe Janice Kiecolt-Glaser van de Ohio State University. Volgens haar onderzoek naar stress en mentale gezondheid bij ouderen heeft eenzaamheid een enorme invloed op hun gezondheid. Een knuffel versterkt menselijk contact en vermindert die eenzame gevoelens.
Knuffels zijn goed voor je relatie. Richard Wiseman, een professor psychologie aan de Universiteit van Herfortshire onderzocht de slaappositie van 1.000 koppels en zag een duidelijk verband tussen hoe dicht ze tegen elkaar aan sliepen en de kwaliteit van hun relatie. ‘Wereldknuffeldag’ hoeft dus niet op te houden als je gaat slapen.
(Bron: Het Nieuwsblad)
Free photo: By Christiana Rivers @ Unsplash