Week van de klimaattop. 196 landen zitten rond de tafel in Parijs en nemen er – hopelijk – verstandige beslissingen voor de mensheid. Het effect van een of twee graden opwarming van de aarde zijn desastreus.
Cross fingers dat de dikbetaalde aanwezigen gaan voor het algemene WEL-zijn en hun ego’s kunnen opzij zetten.
Weet je waar ik vaak aan terugdenk? Toen ik als puber met een mengeling van plezier en angst naar Science Fiction films en series keek of sci-fi boeken verslond waarbij het vaak genoeg ging over verwoesting van planeten en moeder aarde. Gelukkig was het fictie.
Hm. fictie? Hoe langer, hoe meer een realiteit!
Het is verdorie 5 na 12! Jarenlang deden we maar op zonder écht te beseffen dat we onze enige free gif, met name onze aarde aan het verkloten zijn. De laksheid in de vele reacties en acties op àlle niveaus is hallucinant.
Fotografe Marleen Daniels illustreert de effecten met dit ene beeld uit haar geweldig fotoarchief:
@Foto & Tekst Marleen Daniels – website marleendaniels.com“Deze foto werd genomen begin jaren 90 in Gao, in het noorden van Mali. De woestijnstad had, net zoals de rest van het land, te kampen met decennia lange droogtes en watertekorten. Het is er bloedheet en heel stoffig, de woestijnvorming is in full swing. Heeft dit iets met de opwarming van de aarde of met een klimaatverandering te maken?
Gooiden de Dogon, een kleurrijke stam in het centrum van Mali, hun kinderen niet van de kliffen om hen van de hongersdood te vrijwaren begin 1900? Was er niet met de regelmaat van de klok een tekort aan water in deze regionen?
Natuurlijk wel…overbevolking, overbegrazing, en mono-landbouwcultuur met uitputting van de (landbouw) bodems en lege waterputten tot gevolg.
Rozen uit Ethiopie, groene boontjes uit Kenya om er maar een paar te noemen, ze zijn hier in onze supermarkten het hele jaar te koop, ze bezorgen werk aan de Afrikanen maar vaak ten koste van de lokale natuurlijke grondstoffen.
De grote economische verschillen tussen het alsmaar drogere noorden en het groene zuiden van Mali brengen conflicten met zich mee, oorlogen breken uit en de mensen vluchten. Het is een wederkerend verhaal, een verhaal van alle tijden en alle volkeren.
Op dit moment zitten er 196 landen rond de tafel in Parijs, een heuse volksverhuizing. Ieder land moet er zijn ideeën om de planeet te redden voorstellen, waarbij het arme onderontwikkelde Zuiden het moet opnemen tegen het oppermachtige rijke Westen.
CO2 uitstoot wordt er verhandeld alsof het een zak bloem is. We moeten naar groene energie, zonnepanelen en windmolenparken. Afrika is het perfecte continent om ons daarbij te helpen. Misschien is het nu aan ons om Afrika de nodige expertise/knowhow te geven zodat er geen slot meer op de waterput moet.”
Wie is Marleen Daniels?
Fotografe Marleen Daniels brengt haar professioneel leven door tussen twee uitersten: aan de ene kant de fashion catwalks en aan de andere kant de oorlogsgebieden. Haar werk verscheen in de meest toonaangevende magazines zoals Paris Match, Newsweek, Time, El Pais, Max, National Geographic, New York Times, Standaard Magazine e.a.
1 Comments
Kaat
Mooi alweer van fotografe Marleen Daniëls. Super hoe Wifty ook een plekje vrijhoudt voor zulke zaken. Voor zulke stille momenten is amper plaats op anders sites.
We zijn veel te veel met ons zelf bezig. Hopelijk vinden die 196 ego’s in Parijs enkele haalbare oplossingen. Ik durf mag er niet te hard op nadenken of ik slaap ’s nachts niet meer