Zó ga je als single in je kracht staan
Midlife-experten Ann Lemmens (64) en Hélène Van Herck (60) schreven ‘(Not so) happy single’. Naar verluidt de ultieme survivalgids voor iedereen die zich minder alleen en meer verbonden wil voelen. Het boek brengt nieuwe inzichten over het alleen zijn aan de hand van pittige verhalen uit het echte leven.
“Beter alleen en gelukkig dan bij je lover en je eenzaam voelen”
Wat onmiddellijk opvalt: de knipoog in de titel van jullie boek…
Het boek heet ‘(Not so) happy single’. Een bewuste keuze omdat iedereen het altijd maar heeft over de zogezegde voordelen van single zijn. Net zoals de zogezegde ‘voordelen’ van ouder worden is ook vrijgezel zijn geen wandeling in het park in een maatschappij die gericht is op tweeverdieners. Koppels delen vaak een hypotheek én hun zorgen. Als single word je geacht om alle shit zélf op te lossen. Als je eruitziet als een fotomodel en duizenden volgers op Instagram hebt, dan ben je misschien wél happy als single. Maar de realiteit is iets minder rooskleurig, en kan — zeker voor wie er niet jonger op wordt — behoorlijk spooky zijn.
Geniet je met twee dubbel van het leven?
Geschiedkundig en biologisch hoort er een partner bij de mens. Uit de getuigenissen en de vele interviews blijkt dat de allenigheid en de eenzaamheid soms een zwaar kruis om dragen is. Overdag heb je vaak je verzet met werk, vrienden of hobby’s. Maar ’s avonds – wanneer alle koppels weer lekker in elkaar verstrengeld televisiekijken, slapen of vrijen — kan het singleleven ontzettend zwaar zijn. Tussen 21u ’s avonds en 05u ’s morgens komen de muren soms op je af. Op een huisdier na is er dan niemand in de buurt om warmte of een luisterend oor te scoren.
‘Een radicaal plan om de liefde te vinden’ is de ondertitel van het boek. Moet de liefde jóu niet vinden in plaats van omgekeerd?
Door thuis op de bank te zitten wachten, ga je de ware ook niet tegenkomen. Maar inderdaad, een partner nodig hebben mag geen obsessie worden. De liefde moet je immers niet najagen met een vlindernet, want dan jaag je de vlinders weg. Je kunt maar beter de beste versie van jezelf worden. Een mooie bloem zeg, maar. En naar die fleurige versie van jou komt die vlinder wel vanzelf aangevlogen. Ook de bekende dragqueen RuPaul verwoordt het mooi: ‘If you don’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?’
“In het zoeken naar de liefde maken we te weinig compromissen”
Er zijn wellicht meer datingapps en -sites dan ooit. Maar is het — artificiële intelligentie en algoritsmes ten spijt — niet moeilijker dan ooit om een serieuze relatie te beginnen?
Dat gevoel is er bij velen. Meer dan vroeger is liefde een wegwerpproduct geworden. In plaats van de tijd te nemen om iemand écht te leren kennen – wie gaat er schuil onder de schil? — klikken we door naar de volgende potentiële superman. In ons boek komt psychiater Dirk De Wachter aan bod. Zijn advies is om de eindeloze wishlist van de eigenschappen waar mister perfect aan moet voldoen even links te laten liggen. Door de lat lager te leggen – en je matches te beschouwen als contacten in plaats van relaties — haal je de druk van de ketel. Als je bij elke match denkt dat je de liefde van je leven gevonden hebt, vraag je om problemen. Het is beter om geen of weinig verwachtingen te hebben tijdens het daten. Want wanneer je torenhoge verwachtingen hebt, kun je in de praktijk eigenlijk alleen maar teleurgesteld raken. Onze indruk is dat mensen die op zoek zijn naar een partner zich vaak verliezen in details. Hoe vaak hoor je niet dat de prille liefde uitdooft omdat beide partijen ‘te ver’ van elkaar wonen? In het zoeken naar de liefde maken we te weinig compromissen. Het advies van de experten: ga zeker op met mensen die niet helemaal aan je eisenpakket voldoen. Wie weet is er tóch een sparkle die het vuur aan de lont steekt. In het slechte geval heb je toch maar lekker jezelf beter leren kennen of weet je — nog beter dan vroeger — wat je niét wilt.
Wat jullie betreft kan de klassieke relatie zoals we die kennen maar beter op de schop?
Je voelt aan alles en iedereen dat de klassieke monogame relatie van koppels die samenblijven ‘tot de dood hen scheidt’ z’n beste tijd heeft gehad. We pleiten niet dat iedereen dan maar een relatie met drie of meer moet beginnen. Maar we zien voor latrelaties wel een mooie toekomst weggelegd. In plaats van 24/7 samen maar toch náást elkaar te leven, bewaar je dankzij een latrelatie je zelfstandigheid. De momenten dat je dan wél samen bent, laten je toe om dit ten volle te beleven. Of plannen smeden voor de toekomst. En na verloop van tijd kun je nog altijd een puntdak met elkaar delen, hé.
Je mag niet te veeleisend zijn, hoor ik. Maar kán je eigenlijk wel op zoek gaan naar het potje dat op je dekseltje past als je niet helder op een rij hebt wat je wilt?
Dan wordt het wel moeilijk. Maar het kan ook geen kwaad om je zoektocht eens kritisch tegen het licht te houden. Veel daters maken toch vaak telkens weer krak dezelfde fouten. Hoe veel vrouwen vallen er bijvoorbeeld niet – keer op keer – op een foute man? In je eentje dat patroon doorbreken is vaak onbegonnen werk. Maar meestal volstaan enkele gesprekken met een psycholoog of seksuoloog om je oude patronen te herkennen én doorbreken.
Vraagje voor jou Ann, jij bent single, je geeft aan dat tijdens het daten niet iedereen altijd even eerlijk is…
Als je met tien mannen die beweren vrijgezel te zijn afspreekt, blijkt – als puntje bij paaltje komt — de helft ervan nog in een relatie te zitten. Of ze zijn getrouwd. Of ze wonen nog samen. Of ze zijn — ik citeer — ‘virtueel gescheiden’. Het lijkt wel alsof sommige mannen daten puur en alleen om hun teen in het water te steken. Om te kijken of ze wel klaar zijn voor een nieuwe relatie. Nu, als je verwacht dat anderen zuiver op de graat zijn, moet je natuurlijk ook zélf het goede voorbeeld geven. Eerlijk duurt tenslotte het langst.
Wie heeft het het lastigst op de relatiemarkt?
Het is voor single 50plus-vrouwen wellicht moeilijker om een nieuwe partner te vinden dan voor mannen die in de fleur van hun leven zijn. Er zit dus toch veel waarheid in het cliché dat een oude bok graag een jong blaadje lust. Wanneer een iets oudere man kan pochen met een lange auto of een dikke portefeuille werkt dit bij sommige jonge deernes blijkbaar als een rode lap op een stier. Wij geven in ons boek 50plus vrouwen de raad om niet te lang te wachten om in real life af te spreken wanneer je met iemand een virtuele klik hebt. Simpelweg omdat veel rijpere vrouwen er nu eenmaal jonger uitzien dan ze zijn. Als je als man die op tram 5 of tram 6 zit alleen maar vist in de categorie dertigers die single zijn, weet je niet wat je mist, vinden wij.Maar mannen kijken vaak nog naar het getal, jammer.
Begrijpen jullie dat mensen die al lang single zijn soms aan zichzelf twijfelen?
Ja. Op zulke momenten werken witte wijn of donkere chocolade. Of anders een goed gesprek met een coach of één van je kameraden. Goede vrienden hebben is waarschijnlijk zelfs nóg belangrijker dan een goede partner hebben. Partners kunnen weleens wisselen, als je pech hebt, terwijl boezemvrienden meestal voor het leven zijn. Soms heb je niet meer dan een compliment nodig van je BBF die zegt dat je fantastisch bent dat de mannen eigenlijk in een rij voor jou zouden moeten staan…
Een relatie is evenwel geen garantie op een lang en gelukkig leven…
Ook in een relatie kun je alleen zijn. Het is zo ontzettend belangrijk om altijd een gedeeld project te hebben. Of het nu je woning opnieuw inrichten is of voor een huisdier zorgen: het is belangrijk dat je samen stukjes toekomst plant. Nu, beter alleen en gelukkig dan bij je lover en je eenzaam voelen. En sowieso is eigenliefde een onderschatte vorm van liefde.
Zijn er ook voordelen aan alleenstaand zijn? Ann?
Haha, op de goede momenten geniet ik van de extra ruimte in mijn koele bed. In plaats van een man die snurkt, liggen er ’s nachts lijvige boeken naast me. Tja, in afwachting dat de prins op het witte paard opduikt, in real life of in je dromen, kun je het single zijn maar best zo gezellig mogelijk maken. (knipoogt)
Tekst: Dennis Guilliams
‘(Not so) happy single’ — Ann Lemmens & Hélène Van Herck — € 24,99 — Manteau – www.notsohappysingle.be
0 Comments