“Ik ben nu een kleine maand in Moskou en ik heb enkele mensen gesproken die mij aan het denken hebben gezet,” begint journaliste Corry Hancké haar blogpost. Corry zit tijdelijk in Moskou. Haar reportages en stukjes verschijnen in De Standaard Magazine én op Wifty.be.

“Ik ben nu een kleine maand in Moskou en ik heb enkele mensen gesproken die mij aan het denken hebben gezet. Neen, het waren geen specialisten, maar gewone mensen die met mij wilden praten toen ze hoorden dat ik een journaliste uit België ben.

De mevrouw die mij aan de ontbijttafel in het hotel uitnodigde, wilde mij zo graag duidelijk maken dat wij Europeanen een verkeerd beeld van haar land hebben. Ze hield een zeer goed gestoffeerde tirade over het onrecht dat Amerika en Europa Rusland aandoen. Ze goochelde met verdragen en afspraken die wij niet zouden zijn nagekomen. Ze gaf tientallen voorbeelden van de gekleurde berichtgeving van enkele Westerse kwaliteitskranten: het orthodoxe geloof en zijn priesters werden als gothic characters neergezet, het kantoor van de Russische minister van Buitenlandse Zaken werd als een duistere burcht afgeschilderd. Het was vaak de sfeer die in de artikels werd geschetst, die haar tegen de borst stuitte.

Tegelijk kwam ze met verhalen af die moesten aantonen dat het Westen Rusland viseerde. Ze vertelde me dat de Navo een basis op de Krim aan het bouwen was en dat het parlementair onderzoeksrapport over de crash van de vlucht MH-17 in de kranten verkeerd was geïnterpreteerd. Ze gaf me geen seconde tijd om in haar betoog in te breken, zo verontwaardigd was ze.

Die dame is een hoogopgeleide ingenieur, die na de val van de Sovjet-Unie voor Westerse bedrijven ging werken. Ze heeft in Azië gewoond en nu is haar woonplaats al enkele jaren in Londen.

Ze vond dat het Westen met dedain naar Rusland kijkt. Ze was ervan overtuigd dat veel Westerse journalisten denken dat het Russische volk dom is en dat het door Poetin wordt gemanipuleerd. ‘Ik heb voor Poetin gestemd en ik zou weer voor hem stemmen’, zei ze furieus. Ze was van mening dat de Russische president zijn land, na de chaotische jaren negentig, weer op het goeie spoor heeft gezet.

Ook de eigenares van mijn appartement gaat voor Poetin stemmen. Ze vertelde me dat ze altijd een hekel aan de man heeft gehad. Maar sinds de sancties is ze van mening veranderd. ‘Europa en Amerika willen ons klein krijgen’, zegt ze. ‘Poetin zal dat niet toestaan.’

Het idee dat de buitenwereld Rusland wil vernederen, heb ik bij meer mensen gehoord. Sommigen zijn van mening dat de Europese en Amerikaanse sancties er uitsluitend op gericht zijn om de Russische olie-industrie kapot te krijgen.

Het is een visie die mijlenver staat van wat de meeste Europeanen denken. Wij beschouwen Rusland als de agressor, met een leider die niet kan aanvaarden dat het Russische rijk en zijn macht nu kleiner zijn dan tijdens de Sovjet-Unie.

Het zijn twee verschillende werelden. Ieder met zijn eigen berichtgeving en zijn eigen accenten. Ik ben ervan overtuigd dat de Westerse media een correcter beeld ophangen dan de meeste Russische, al was het maar omdat in Europa en in de Verenigde Staten de meeste media hier niet gecontroleerd worden door de overheid.

Ik kan ook niet begrijpen waarom wij niet zouden dulden dat de Russen het beter krijgen. Het wij-zijdenken is mij en veel van mijn collega’s vreemd.

Maar het is zo moeilijk om Russen en hun buitenlandse vrienden, die geloven in die complottheorie, duidelijk te maken dat ze verkeerd zijn. Ik krijg zelfs scheldmails van lezers die ervan overtuigd zijn dat ik met een verborgen -lees: Westerse- agenda in Rusland ga rondreizen. Strange…”

(vanuit Moskou – Corry Hancké)

 

Wie is Corry Hancké ?

Schermafdruk 2015-04-13 12.44.51
Corry Hancké (°1961) is journaliste bij De Standaard.
We leerden haar kennen tijdens onze fantastische Ab-FAB-50 fotoshoot en reportage voor De Standaard Magazine.