Schermafdruk 2016-02-11 19.49.27
Mijn moeder is van Aalst. Elke carnavalsliefhebber weet nu genoeg. In die periode was het WIJ (die van Sint-Truiden) tegen HAAR (die van Aalst). Carnaval in Sint-Truiden was prutswerk. Carnaval in Aalst was the real thing.

Kun je geloven dat ze koppig in haar zetel voor tv bleef zitten om op een Duitse zender de stoet in Keulen of Aken te bekijken terwijl op amper een meter afstand voor ons deur een stoet voorbij kwam? 

Hahaha, terwijl mijn broer, zus en ik opgewonden voor het venster op-en-neer sprongen en genoten  van de voorbijtrekkende stoet zat ons moeder beneden naar tv te kijken. You can take the girl out of Aalst but you can’t take Aolsjt out of the girl.

Ik herinner me hoe de mannen en vrouwen op de karren hun best deden om snoepjes en fruit ons kamer binnen te keilen.

De teleurstelling zal bij velen zeer groot zijn  geweest toen de voorbijtrekkende storm vele stoeten heeft binnen gehouden.
Onze fotografe Marleen Daniels mailde deze foto. Beetje Carnaval. 

“We staan bekend om onze Carnavals, van de politiek getinte vette zondagoptocht in Aalst tot een Preienstoet ergens in Limburg begin Mei.

Het feest, om de donkere wintermaanden te verdrijven is zo oud als de mensheid, maar deed zijn intrede in de Middeleeuwen als Carnaval. Losbandig uit de bol gaan voor de 40 dagen durende vasten die begon op aswoensdag. Zelfs de kerk stond het oogluikend toe….

In Binche, een stadje ten zuiden van Brussel is Carnaval sinds 2003 Unesco Werelderfgoed en op deze vette dinsdag komen de Gilles naar buiten.

Vanaf 4u ‘s ochtends hoor je ze dansend op houten klompen uit de donkere steekjes komen. Ze dragen een vilten pak opgevuld met stro en bedrukt met de 3 kleuren van de  Belgische vlag. Ze lijken op mekaar, hun gezichten zijn verscholen achter eenzelfde masker, dat van een Spaanse jonkheer met brilletje en rosse snor. Ze bespotten de Spaanse overheersing die begon in 1556.

Ook de Harlekijntjes zijn samen met de Spaanse koningen naar de Nederlanden gekomen. Op de foto dragen ze dezelfde pakjes als ‘De Harlekijn’ op het beroemde schilderij van Pablo Picasso.”

@Foto & Tekst Marleen Daniels – website marleendaniels.com 

marleen-daniels-2

 

Wie is Marleen Daniels?

Fotografe Marleen Daniels brengt haar professioneel leven door tussen twee uitersten: aan de ene kant de fashion catwalks en aan de andere kant de oorlogsgebieden. Haar werk verscheen in de meest toonaangevende magazines zoals Paris Match, Newsweek, Time, El Pais, Max, National Geographic, New York Times, Standaard Magazine e.a.