Bore-out. Je zo vervelen op ’t werk dat je er ziek van wordt. Els (56): ‘Je durft dat niet eens te zeggen tegen je overwerkte partner of vrienden. En zeker niet tegen mensen die met een burn-out thuis zitten. Je bent zo beschaamd.” 

Tot voor kort wist Els niet eens wat een bore-out was. Tot enkele jaren geleden werkte Els met plezier. Ze was project manager en had een fantastische baan. Plannings, organisatie, timings, telefoontjes, klantenbezoeken,… haar dagen vlogen voorbij. Tot een reorganisatie anders besliste en meer dan de helft van de werknemers werden afgedankt.

Vrij snel vond ze een nieuwe baan. Ze raakte snel ingewerkt. Fijne collega’s. Maar na een half jaar stelde ze vast dat er geen nieuwe verantwoordelijkheden of andere uitdagingen bij kwamen. Dat was het dus. Verveling sloeg toe. Haar collega’s begonnen haar ook opmerkingen te maken dat ze te snel werkte. WTF?!

In ’t begin kon ze er nog om lachen. Ze genoot van de ‘rust’. Het lachen verging haar en nu is ze stik nerveus. Na een zoveelste opruimbeurt van kast, bureau en klassement bleef er niets anders meer over. Ze smeekte haar baas om extra werk.  ‘Ik wil het terug zo ongelooflijk DRUK hebben in mijn job. Te druk is niet goed voor de gezondheid maar niets doen vreet echt aan mij. Ik word er ziek van.’

Ik verveel me te pletter! 

Ze illustreert het als volgt: “Neem eens een vrije dag in het midden van de week en loop de winkels eens langs. Akelig weinig volk. Is het je ook opgevallen dat in de meeste zaken de medewerkers je bijna ‘bespringen’ als je durft binnen te gaan? Er zit bijna wanhoop in hun stem als ze vriendelijk hun hulp aanbieden: ‘Als je het niet vindt mevrouw of je zoekt iets speciaals of ik kan je met gelijk wat helpen, u vraagt het maar.'”

Verder staan de verkopers (m/v)  maar wat te staan of te draaien. Weinig om handen. De verveling druipt er af. Of ze hangen de kleerhangers recht (die al feilloos recht hangen) of schudden het stapeltje t-shirts nog rechter dan recht.

Vier mensen die met hun vingers staan te draaien en weinig klanten die kopen… je wordt al slechtgezind in hun plaats. Wat kost dat niet aan de eigenaar.

Els wil weg. Maar de arbeidsmarkt is niet zo rooskleurig voor 55-plussers. Om zot van te worden.

Thuis raakt ze snel geïrriteerd. Ze is boos op iedereen en alles. Op haar man, vriendinnen, haar kinderen… ze weet dat ze zich dringend moet herpakken. Ze haat die boze vrouw in haarzelf. Zo was ze niet. Ze was goedlachs én energiek.

Probeer het maar eens uit te leggen aan je overwerkte vrienden of kennissen dat je onnozel wordt van te weinig werk? Ze verklaren je voor gek. Of klaag eens tegen je partner die elke dag om half 7 zijn bed uitmoet voor de trein naar Brussel en daar nog eens de metro moet nemen om op zijn werk te raken.

De job is saai. Te weinig verantwoordelijkheden. Te veel uren die wegtikken. Wég motivatie.

Je doet alles om de dag te doden. Tegels tellen, door tijdschriften bladeren, stiekem op je smartphone alle mogelijke apps aan klikken,  een koffie halen aan de automaat in de hoop dat er nog collega’s staan…

Om uit de verveling te ontsnappen volgt Els enkele avonden in de week managementcursussen die opnieuw haar grijze cellen activeren. en zelfs pijnigen.

Crazy world! Aan de ene kant heb je werknemers die onder hun workload bezwijken en tegen een burn-out aanhikken en aan de andere kant staan werknemers die uit pure verveling paperclips gaan tellen in hun bureaulade.

Wat is een Bore-out? 

Een bore-out is een vervelingsziekte veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin loopt zo’n 15% van de werknemers met bore-outverschijnselen rond.

“Bore-out” is een term voor een verschijnsel dat al vele jaren bestaat, namelijk onderbelasting: werknemers hebben te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). Een bore-out kan ontstaan doordat een werknemer door met de jaren toegenomen ervaring en kennis “uit zijn baan groeit”. De ernst van een bore-out is moeilijk vast te stellen: bore-out is geen klinische diagnose volgens de ICD-10 classificatie en dus ook geen reden om thuis te blijven. Evenmin is er sprake van een behandeling. De beste oplossing voor een bore-out is vermoedelijk ofwel het huidige werk interessanter te maken (door bijvoorbeeld aanvullende cursussen te volgen), ofwel een andere, meer uitdagende baan te zoeken.

 

 

Nog meer info over Bore-out?

De symptomen van een Bore-out 

9 tips om van een Bore-Out te herstellen

 Dr Luc Swinnen over Bore-Out

Burn-out of Bore-out

 

Free Photo: by Isaac Benhesed@ Unsplash