Yep, ik zit aan de hormonen. De bio-identieke hormonen: Oestrogel en Progestogel.
Ik ben geen fan van hormonen. Als ik de bijwerkingen lees krijg ik een appelflauwte. Maar zoals Johan Cruijff al zei: “Elk nadeel heb ze voordeel.” Ik wil ze een kans geven.
Niet dat ik verschrikkelijk veel last heb van de menopauze, af en toe een vapeur die me stevig doet blozen. Ouder worden doen we allemaal, daar ga ik me niet tegen verzetten, ik wil wél graag zo lang mogelijk gezond blijven.
MAAR…
Een paar maanden geleden ging ik bij de radioloog langs voor een botscan. Zo’n bottest is na je 50ste aan te raden. Ik heb een scoliose om S tegen te zeggen, dus ik heb er alle baat bij dat mijn botten en wervels sterk blijven. Om osteoporose te voorkomen is een vroegtijdige diagnose van de botgesteldheid heel belangrijk.
Bij het ouder worden is een matig verlies van botintensiteit normaal, maar ik zat onder het gemiddelde voor mijn leeftijd (ik ben 54). Of dat te maken heeft met het feit dat ik al jaren geen zuivelproducten eet? Neen, want die zuivelproducten blijken toch niet zo zaligmakend te zijn.
Misschien toch te weinig calcium? Zou kunnen. Ik neem al jaren elke winter Vitamine D als supplement en ik ben dol op de betere calciumbronnen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, amandelen, broccoli, vis in blik, sesamzaadjes enz.
En bewegen doe ik toch ook genoeg? Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, vrijen… “Nog meer bewegen!” zegt menopauzeconsulente Leen Steyaert “Met gewichtjes wandelen en lopen, zodat je spieren en gewrichten tegengewicht krijgen. En touwtje springen!”
Is het dan de schuld van die hormonen dans?
“Jawel Hélène” zegt mijn dokter “Botten worden in hoge mate beschermd door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Jij hebt er alle baat bij om hormonen te nemen. Maar omdat jij zo’n aversie hebt tegen hormonen schrijf ik je bio-identieke hormonen voor in gelvorm, die smeer je op je voorarm. Het voordeel van gel is dat de hormonen niet langs de lever moeten.”
Die bio-identieke hormonen zijn exacte replicas van hormonen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. Ze zouden niet alleen veilig zijn maar ook een positief effect hebben op allerlei ouderdomsziekten zoals oa osteoporose.
Ik doe het dus, alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik maar de helft van de standaarddosering op mijn arm smeer, hahaha, ik ben een hormonen-pussy! ;-).
Ik voel nog geen verschil, misschien moet ik voor de volle dosis gaan. Ik ga het 6 maanden proberen, die tijd is nodig om mijn hormonen in balans te krijgen, en dan laat ik een mini check-up doen.
Jullie krijgen als eerste een update!
X Hélène
Heb je vragen over hormoonsupplementen? Stuur ze naar helene@wifty.be – ik leg ze voor aan onze menopauzeconsulente Leen Steyaert.
26 Comments
Bernadette Libeert
Ik ben pas 52 geworden en overweeg het wel, heb nl RA.
Mijn schoonmoeder is daar zeer tevreden over.
Ik kijk alvast uit naar je reactie, grtjs
christiane pollet
Ik heb jaren oestrogel samen met Utrogestan gebruikt maar op een bepaald moment kreeg ik wat bloedingen en fybromen dus gebruik ik nu de pil Angeliq en ben terug helemaal in orde en heel tevreden over.
Anoniem
Angeliq is ook mijn wondermiddel. Ik neem het al 12 jaar en mijn gyneacoloog zegt, blijven nemen …
Cristina
Ik ben ook zo´n hormonen pussy, hoewel ik bijna mijn hele leven de pil geslikt heb, zonder er echt bij na te denken. Fybromen heb ik altijd gehad, maar die werden goed in de gaten gehouden. Nu zijn ze bijna helemaal verschrompeld. Bij mijn laatste gynaecologisch onderzoek werd er besloten om op Aacefemine over te gaan. Één tabletje per week en je zou er wat smeuïger van worden, zodat het vrijen minder pijnlijk en weer veel prettiger wordt.
Dat onderzoek was 3 manden geleden en ik heb hormoon nog niet aangeraakt, want ook ik kreeg spontaan een opvlieger (de ik anders nooit heb) bij het lezen van de bijsluiter.
Zal ik of zal ik niet? Weet Leen hier raad op?
Tx!
Leen
Aacefemine is en soort oestrogeen dat enkel in de zwangerschap in de placenta voorkomt. Als hormoonpreparaat gaat het verhinderen dat je schede degenereert , dit wil zeggen dat je urinaire problemen kunt krijgen en een droge , pijnlijke vagina . Stop je het gebruik van aacefemine dan zal de werking ervan ook stoppen dus je moet het blijven nemen. Het is niet schadelijk omdat het lokaal wordt gebruikt en je neemt het 2 tot max 3 maal per week 1 ovule vaginaal in te brengen of via een crème,
Aacefemine werkt niet systemisch , dus ik bedoel hiermee werkt alleen lokaal . Heb je alleen een droge vagina dan is duindoornolie innemen een eerste keuze . Heb je urinaire problemen kies dan ook voor aacefemine.Wens je echter gewoon de natuur een handje te helpen , heb je veel klachten of heb je osteoporose neiging , ben je depressief na de menopauze , heel moe dat zijn bio identieke hormonen een goede keuze eventueel samen met de aacefemine,
. Ik heb hier eerder al een artikel voor wifty geschreven.je kan deze helemaal niet vergelijken met de klassieke hormoontherapie.
Dus als je een bijsluiter leest worden hormonen allemaal over dezelfde kam geschoren. Over heel je leven een synthetische, wat dat is het bijna altijd, anticonceptiepil nemen ,kraait geen haan naar maar op verantwoorde manier hormonen nemen die een tweelingzus zijn van je eigen hormonen,laag gedoseerd zijn en je lever niet moeten passeren hebben vele problemen mee. Dit komt uit de hormonenmafia van de vleeshandel en de sport vermoed ik . Onderzoeken wijzen uit dat bioidentieke hormonen net beschermend werken naar sommige kanker. Zeker als je broccoli extract bijneemt heb je een grote bescherming.doch vergeet eerst niet je levenstijl, voeding en stresserende aan te pakken eer aleer je kiest welke weg je wil volgen dat zijn in alle opties de eerste ingangspoort die je moet kiezen om een mooie , gezonde jeugdige ouder wordende vrouw te blijven. Vrouwen met veel klachten verwarren hun gezondheidsklachten dikwijls met menopauzeklachten
Anoniem
En helemaal niks van hormonen?Ik neem al 28 jaar niks,geen pil omdat ik ddat gewoon niet wou,de mannen mogen ook iets doen vond /vind ik en in de jaren 80 brak het aidsvirus uit dus condooms waren/zijn altijd aan te raden.IK heb wel de laatste 10 jaar heel hard afgezien van zware bloedingen,heel zware met momenten maar terwijl de dokter mij altijd een spiraal of pil wou geven ben ik dat altijd blijven weigeren….Ondertussen heb ik al 4,5 jaar een zware vorm van fibroyalgie dus is bewegen voor mij dikwijls heel moeilijk want ook al wordt dit gedoseerd,ik krijg steeds terug ontstekingen soms ondragelijke pijnen….wat raadt je hier voor aan Leen?
Cristina
Bedankt voor je reactie, Leen. Ik heb de aacefemine in ovule-vorm voorgeschreven gekregen om de vagina iets vochtiger te maken. Verder heb ik helemaal geen klachten,gelukkig.
Leen
In oktober is er wegens groot succes nu al weer een heruitgave van mijn boek stralend door de menopauze met een nieuwe cover en nieuwe informatie
Leen
Voor Bernadetten: Voor RA is het ook belangrijk om je voeding aan te passen maar dat zal je waarschijnlijk al gedaan hebben?
Erna
Ik zit nu al 4,5 jaar in de menopauze (ik ben nu 51) en ben er nog steeds niet aan gewend… opvliegers, humeurschommelingen, 5 kilo zwaarder, enz… Mijn 5 jaar oudere zus is 2 jaar geleden overleden na een strijd van 18 jaar tegen kanker… Begonnen met borstkanker… eerst de linkerborst en 6 jaar later de rechter… daarna uitzaaiingen lever, longvlies, hersenen… Ik ben nu reeds bij een 4-tal dokters/gynaecologen geweest en zij zeggen allemaal om niets van hormonen te nemen omdat ik een verhoogd risico op kanker heb. Ik behelp mij met pilletjes van de natuurwinkel (Manae) die een tijdje helpen maar dan weer niet meer… Volgens huisdokter zou ik slechts een half jaar iets van hormonen mogen nemen en dan zeker weer stoppen. Misschien is deze gel ook voor mij een optie? Toch maar weer een afspraak maken bij dokter… Terwijl ik dit typ dus weer de zoveelste opvlieger van vandaag… Keep on smiling zeker… :)
Leen
Beste Erna , lees in mijn boek stralend door de menopauze het stukje over de estrogenmetabolieten test, dit is een urinetest waarin je kan bepalen of je je oestrogenen niet in slechte oestrogenen omgezet worden..Indien dit zo is kan je dat herstellen door broccoli te eten en/ of in supplement vorm te nemen. Je kan weliswaar een erfelijke voorbeschiktheid hebben voor borstkanker maar zoals de epigenetische geneneeskunde ook heeft onderzocht bepaalt je omgeving of dat tot uiting komt of niet. Dit wil zeggen LEVENSTIJL , BEWEGING ,VOEDING zijn essentieel in dit geval. Volgens de Canadese arts sylvie demers die veel onderzoek heeft gedaan en een boek heeft geschreven over de kracht van je vrouwelijke hormonen kan je net kanker krijgen door tekort aan hormonen,. Je moet weten wat nou net veroudering is, nl het uitdrogen van al je klieren en je klieren produceren je hormonen . In je lichaam kan je dat waarnemen door bijvoorbeeld je huid die erg uitdroogt. Het is de kunst is om je klieren te blijven stimuleren of hormonen bij te voegen en er is zoveel verschil in hormonen.Ik kan je adviseren om naar een arts te gaan met kennis van zaken . Je mag me hierover altijd contacteren .
Anoniem
Wauw… bedankt voor deze reactie leen! Ik zou je heel graag een keer contacteren. Hoe dat ik dat? Heb je een rechtstreeks e-mailadres of liever via deze wifty-pagina?
Leen
Hier nog een goede tekst over aacefemine cfr sybapause in Nederland uit de vrouwenkliniek te Boxmeer , NL
Dit verduidelijkt alles nog een keertje.
Hormonen bij vaginale droogte
Vaginale Droogte: de werking en de bijwerkingen van Synapause
Een van de meest voorgeschreven geneesmiddelen bij vaginale droogte is Synapause. Dit zijn zetpillen of een crème die het bio-identieke hormoon ESTRIOL bevatten.
Veel vrouwen horen van de arts dit Synapause voorschrijft dat het middel onschuldig is, maar ze schrikken zich een hoedje als ze de bijsluiter lezen.
In de bijsluiter staan bijwerkingen als pijnlijke borsten, trombose, beroerte, meer kans op pijn door endometriose, hoog cholesterolgehalte en leverziekten en bij langdurig gebruik dementie, borstkanker, baarmoederkanker, hart- en vaatziekten.
Wat je moet weten is dat Estriol en zwak werkend vrouwenlijk hormoon is, het werkt ongeveer 80 x minder sterk dan Estradiol dat in overgangshormonen zit die je slikt en de pleister die je plakt. Het is ongeveer 6000 x minder sterk dan het synthetische hormoon Ethinylestradiol dat in de anticonceptiepil zit. Estriol is bio-identiek omdat je eierstokken het voor de overgang zelf kunnen maken.
Estriol werkt vooral op slijmvliezen en huid, het houdt slijmvliezen stevig en vochtig en het houdt de huid eveneens stevig en glad.
Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft na de overgang last van ernstige vaginale droogte. Hierdoor kan een schrijnend gevoel ontstaan, plassen doet pijn, fietsen kan pijn doen, een broek dragen is niet meer mogelijk. Vrijen kan heel pijnlijk zijn. Er kunnen steeds opnieuw blaasontstekingen optreden. De hoeveelheid Estriol die nodig is voor het ‘onderhoud’ bij een droge pijnlijke vagina is heel weinig. Twee keer per week een dosis crème of een vaginale zetpil is voldoende. Per jaar gebruik je dan 50 milligram Estriol, ofwel 1/20 gram. Als je dat vergelijkt met de hoeveelheid hormoon is één overgangshormoonpil, dan valt de hoeveelheid in het niet. Zo’n pil bevat namelijk 1 tot 2 mg Estradiol, vergelijkbaar met 80 tot 160 mg Estriol. Eén anticonceptiepil bevat 30 microgram Ethinylestradiol, dat is qua sterkte vergelijkbaar met 180 milligram Estriol.
Met deze kennis kun je de bijsluiter van Synapause wellicht met andere ogen lezen. Al die waarschuwingen staan er om TWEE redenen in.
Estriol is een oestrogeen en al deze waarschuwingen worden verplicht genoemd bij oestrogenen. Er wordt daarbij echter geen rekening gehouden met de sterkte van het hormoon. Hoe minder sterk een hormoon werkt, hoe minder kans op bijwerkingen. Van een zwak, plaatselijk werkend hormoon Estriol is het bijna niet voorstelbaar dat dat borstkanker zou veroorzaken. Er is in geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bij normaal gebruik Estriol borstkanker of baarmoederkanker zou kunnen veroorzaken, ook niet na jaren gebruik
De farmaceut, de maker van dit middel wil deze bijwerkingen graag noemen, want het bedrijf wil absoluut zeker zijn dat er nooit een schadeclaim zal worden ingediend als een vrouw kanker krijgt terwijl ze dit middel gebruikt.
Estriol kan daarom veilig vele jaren, tientallen jaren zelfs achtereen gebruikt worden. Zelfs vrouwen die borstkanker gehad hebben kunnen dit middel veilig gebruiken. Als je ermee stopt zullen de klachten waarvoor je het oorspronkelijk bent gaan gebruiken helaas weer terugkeren.
Mocht je je toch zorgen maken hierover of wil je het middel echt niet gebruiken omdat je bijvoorbeeld een hartinfarct of borstkanker hebt gehad of een andere ernstige ziekte, dan zijn er natuurlijke alternatieven. Sommige vrouwen (ongeveer 5% van alle vrouwen) kunnen Synapause niet goed verdragen, deze alternatieven zijn er ook voor hen. Deze middelen hebben doorgaans ook een goed effect, maar meestal net iets minder goed dan de hormonen. Deze middelen zijn bijvoorbeeld:
hyaluronzuur – verkrijgbaar als vaginale zetpillen ‘Premeno’
vijf planten extract van Cydonia
duindoornolie capsules om te slikken ‘Membrasin’
granaatappelzaadolie – verkrijgbaar als vaginale zetpillen ‘Delima’
regeneratie-olie met granaatappelzaad en duindoornolie, eigen merk van Vrouwenpoli Boxmeer
Leen
Je kan me bereiken voor een afspraak op 0499 08 48 46 of op steyaert.leen@telenet.be
Groetjes !
Leen
@ anonymous. Fibromyalgie iis een beetje een vuilbak, excuseer me voor het taalgebruik, klachten met pijn op verschillende plaatsen in het lichaam en lap je krijgt een diagnose fibromyalgie en daarbij ineens nog de gedachte dat je chronisch ziek bent.Hebben we niet altijd nood aan diagnose,
Met de gegevens die je hier schrijft is hetvmoeilijk om je te helpen. Daar heb ik een uitgebreidere uitleg voor nodig, er is zoveel dan je kan doen . Ik weet ook niet wat je al gedaan hebt en welke therapie je reeds geprobeerd hebt, voeding, tekorten aanvullen en hormonen in evenwicht brengen zijn zeer belangrijk , zelfs essentieel. Veel moed en succes en niet opgeven , voor alles is een oplossing.
Leen
Hier nog een goede tekst over aacefemine cfr sybapause in Nederland uit de vrouwenkliniek te Boxmeer , NL
Dit verduidelijkt alles nog een keertje.
Hormonen bij vaginale droogte
Vaginale Droogte: de werking en de bijwerkingen van Synapause
Een van de meest voorgeschreven geneesmiddelen bij vaginale droogte is Synapause. Dit zijn zetpillen of een crème die het bio-identieke hormoon ESTRIOL bevatten.
Veel vrouwen horen van de arts dit Synapause voorschrijft dat het middel onschuldig is, maar ze schrikken zich een hoedje als ze de bijsluiter lezen.
In de bijsluiter staan bijwerkingen als pijnlijke borsten, trombose, beroerte, meer kans op pijn door endometriose, hoog cholesterolgehalte en leverziekten en bij langdurig gebruik dementie, borstkanker, baarmoederkanker, hart- en vaatziekten.
Wat je moet weten is dat Estriol en zwak werkend vrouwenlijk hormoon is, het werkt ongeveer 80 x minder sterk dan Estradiol dat in overgangshormonen zit die je slikt en de pleister die je plakt. Het is ongeveer 6000 x minder sterk dan het synthetische hormoon Ethinylestradiol dat in de anticonceptiepil zit. Estriol is bio-identiek omdat je eierstokken het voor de overgang zelf kunnen maken.
Estriol werkt vooral op slijmvliezen en huid, het houdt slijmvliezen stevig en vochtig en het houdt de huid eveneens stevig en glad.
Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft na de overgang last van ernstige vaginale droogte. Hierdoor kan een schrijnend gevoel ontstaan, plassen doet pijn, fietsen kan pijn doen, een broek dragen is niet meer mogelijk. Vrijen kan heel pijnlijk zijn. Er kunnen steeds opnieuw blaasontstekingen optreden. De hoeveelheid Estriol die nodig is voor het ‘onderhoud’ bij een droge pijnlijke vagina is heel weinig. Twee keer per week een dosis crème of een vaginale zetpil is voldoende. Per jaar gebruik je dan 50 milligram Estriol, ofwel 1/20 gram. Als je dat vergelijkt met de hoeveelheid hormoon is één overgangshormoonpil, dan valt de hoeveelheid in het niet. Zo’n pil bevat namelijk 1 tot 2 mg Estradiol, vergelijkbaar met 80 tot 160 mg Estriol. Eén anticonceptiepil bevat 30 microgram Ethinylestradiol, dat is qua sterkte vergelijkbaar met 180 milligram Estriol.
Met deze kennis kun je de bijsluiter van Synapause wellicht met andere ogen lezen. Al die waarschuwingen staan er om TWEE redenen in.
Estriol is een oestrogeen en al deze waarschuwingen worden verplicht genoemd bij oestrogenen. Er wordt daarbij echter geen rekening gehouden met de sterkte van het hormoon. Hoe minder sterk een hormoon werkt, hoe minder kans op bijwerkingen. Van een zwak, plaatselijk werkend hormoon Estriol is het bijna niet voorstelbaar dat dat borstkanker zou veroorzaken. Er is in geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bij normaal gebruik Estriol borstkanker of baarmoederkanker zou kunnen veroorzaken, ook niet na jaren gebruik
De farmaceut, de maker van dit middel wil deze bijwerkingen graag noemen, want het bedrijf wil absoluut zeker zijn dat er nooit een schadeclaim zal worden ingediend als een vrouw kanker krijgt terwijl ze dit middel gebruikt.
Estriol kan daarom veilig vele jaren, tientallen jaren zelfs achtereen gebruikt worden. Zelfs vrouwen die borstkanker gehad hebben kunnen dit middel veilig gebruiken. Als je ermee stopt zullen de klachten waarvoor je het oorspronkelijk bent gaan gebruiken helaas weer terugkeren.
Mocht je je toch zorgen maken hierover of wil je het middel echt niet gebruiken omdat je bijvoorbeeld een hartinfarct of borstkanker hebt gehad of een andere ernstige ziekte, dan zijn er natuurlijke alternatieven. Sommige vrouwen (ongeveer 5% van alle vrouwen) kunnen Synapause niet goed verdragen, deze alternatieven zijn er ook voor hen. Deze middelen hebben doorgaans ook een goed effect, maar meestal net iets minder goed dan de hormonen. Deze middelen zijn bijvoorbeeld:
hyaluronzuur – verkrijgbaar als vaginale zetpillen ‘Premeno’
vijf planten extract van Cydonia
duindoornolie capsules om te slikken ‘Membrasin’
granaatappelzaadolie – verkrijgbaar als vaginale zetpillen ‘Delima’
regeneratie-olie met granaatappelzaad en duindoornolie, eigen merk van Vrouwenpoli Boxmeer
Louise
Een aantal jaren zat ik in een burn-out en nadat ik mij een tijdje beter voelde ( voornamelijk door betere nachtrust) durfde ik het aan om mij in een nieuwe baan te storten. Echter ervoer ik weer heel veel spanning en stress en weer gestopt om toch pas op de plaats te maken. Sinds mijn burn-out begon en ik slaapproblemen kreeg werd ook mijn menstruatie raar en steeds onregelmatiger. Naar mijn idee is er vooral sprake van een soort disbalans waardoor ook mijn menstruatie zo grillig werd en nu steeds vaker langer uitblijft. Binnenkort ben ik ook 49. De gynaecoloog met wie ik onlangs een afspraak had raadde mij bio-identieke hormonen aan. Het is echter niet in te schatten of ik al de laatste menstruatie zal hebben. Er is ook twijfel inhoeverre en of al/ of zo ver in de overgang ben en is er ook nog een sterke kinderwens. De kans is weliswaar inimini klein dat dat nog een keer kan lukken maar stel dat het alleen aan de stress ligt waardoor de menstruaties zo onvoorspelbaar zijn, is het dan verstandig om deze hormonen te gaan proberen? Zit dat überhaupt een kinderwens in de weg omdat je dan niet meer weet bij eventuele bloedingen of die natuurlijk zijn of misschien de laatste?
Wat is wijsheid?
Colette en Co
Dag Hélène,
Ik hoopte hier intussen een update te lezen over je ervaringen met de progesterongel.
Heeft de gel het gewenste effect en smeer je hem nog? Zo nee: waarom niet, etc.
Alvast bedankt voor je antwoord!
Christine De Ro
Ik ben net 60 geworden en reeds 10 jaar in de menopauze. Ik voel dat naast de nog steeds aanwezige opvliegers (vooral ’s nachts), mijn huid en slijmvliezen (ook neus, keel, … uitdrogen en dat geeft best wel serieuze ongemakken om niet te zeggen problemen.
Mijn vraag is : kan ik nu nog starten met bio-identieke hormonen ? Kan het de schade nog enigzins herstellen ?
Lydia
@ Leen – Ik lees hier over opvliegers en vaginale droogte maar waar ik het meeste last van heb is paniekaanvallen. vooral tijdens dineetjes en zelfs gewoon thuis bij het eten.Helpt Bio identische hormonen hier ook voor; Vroeger ging ik graag uit eten , nu probeer ik dit zelfs te ontlopen, gewoon omdat ik dan paniekaanvallen krijg en helemaal niets meer binnenkrijg. Hartkloppingen edm.
Loekje
Lydia, ik herken je probleem, ik ben sinds kort gestart met Synapauze E3 1 Mg. Nog te kort om resultaat te ervaren, maar zijn er meer mensen hier die Synapauze tabletten gebruiken tegen paniek en onrust?
Vr gr. Loekje.
marie
hallo, ik ben een week geleden met de bio identieke hormonen gestart…voel me nog niet echt beter…slapen is ook nog geen succes….misschien nog wat geduld hebben…???
Loekje
@Leen,
Ik ben een vrouw van 47. Sinds 2015 ben ik post menopauzaal met alle gevolgen en klachten van dien. Door deze vele klachten ben ik in een burn-out beland en heb net als Lydia last van oa angsten en paniek. Mede hierdoor heb ik besloten het advies van mijn huisarts te volgen en ben Synapauze E3 1 Mg gaan gebruiken. Denk je dat deze hormonen mij zouden kunnen helpen?
Nancy Bormans
Welke estriol gel is goed en waar kan ik deze kopen?
Kan u mij de exacte benaming doorgeven Aub?
Dank, nancy
christine
Dag Hélene
Ik ben 54 jaar en overweeg om UTROGESTAN en OESTROGEL te gebruiken omwille van slaapstoornissen, vaginale droogte, vermoediheid en libidoveries.
Mijn dokter schreef het met tegenzin voor. Ze gelooft er niet in. Afwachten wat het brengt dus…
Hopelijk heeft bio-identiek minder bijwerkingen.
Christine
Samira
Hallo, ben 43jaar heb juist te horen gekregen dat ik in de menopauze zit.Van mijn gynaecoloog heb all testen gedaan. Omdat ik veel last had van opvliegers, schommelingen. Nu Omdat ik 3maanden geleden en hersbloeding heb gehad .heeft mijn gynaecoloog gezegd dat ze me niks kan geven. Samira