Breed, strak, koel. Berlijn is een bijzondere stad. Mixed feelings. Het is een stad die je moet leren kennen. Die je tijd moet geven. Het is een beladen stad. Een kunstzinnige stad ook.
In elke stad waar ik kom, stel ik me één vraag: zou ik er enkele jaren kunnen wonen?
Barcelona? Nope. Een stad voor toeristen.
Màlaga? Yes. Na enkele seconden voelde ik me thuis. Een veel leukere stad dan Barcelona of Figueres. De combinatie van oud, nieuw, strand, sfeer,…
Venetië? Is een stad om te be-leven, niet om er in te leven.
Firenze of Bologna? Ow yesssss. Stuur me er maar met een one way ticket naartoe. Zoals op zoveel plekjes in Italië. Behalve misschien Rimini haha. Het was een eerste echte vakantiereisje. Drie vriendinnen, 19-jaar, wijsneuzen, in ons eerste jaar unief. Met de nachttrein. Zoveel leuke herinneringen en voor de knapsten onder ons een bijbehorend vakantieflirt. No, it wasn’t me. Ik zei toch: ‘… de knapste’.
Het groot lot blijft uit. Anders had ik al een pied-à-terre. In mijn volgend leven ben ik een succesrijke worldwide filmster. De enige job die -volgens mij- straf geld opbrengt waarmee ik op mijn favoriete plekken ‘iets’ kan kopen.
Een verkort lijstje van enkele bezochte steden:
Stockholm? Yes
Kopenhagen? No
Praag? Een twijfelgeval.
De Normandische en Bretoense kust? Yep
Londen? Yes en de hele zuidkust van Engeland
Athene? Nee
Edingburgh? Nee
Parijs? Yesssssss
Bern? Nonono
New York? Nooit geweest L maar iedereen bevestigt dat ik me er zo thuis zou voelen.
Berlijn? Neen.
Berlijn. Mijn 1ste keer.
Sweet memories. Lees: stad van een eerste vakantieflirt. Hij was een man. Ouder. Woonde in Berlijn. Ik was in Kreta met enkele vriendinnen. Hij was ook in Kreta. Leren kennen. Hij nodigde ons uit in Berlijn. Bijzonder verblijf. De liefde doofde uit. Maar mijn eerste kennismaking met Berlijn was een feit.
Ondertussen ging ik nog een aantal keren naar Berlijn. Op persreis. Op doorreis. Bongobonwise op citytrip met een vriendin.
En nu voor een 5de keer samen met collega’s op bedrijfsweekend. Lucky me. Nog maar amper zes maanden aan het werk en hup, op weekend.
Zin in een weekendje Berlijn? Bookmark de must sees. Absoluut de moeite.
Met de fiets door Berlijn!
Ik raad het iedereen aan. Het is een geweldige manier om een stad op die manier te leren kennen. Echt te doorkruisen. (Liefst met een gids.) Fietsen op en over de grens tussen Oost en West. Staan op plaatsen waar mensen zichzelf een weg baanden naar de vrijheid. En het dikwijls niet haalden.
Erich Honecker als gepatenteerde kwiet die ooit het bevel gaft om een MUUR te bouwen. De wereld wordt vaak gerund door zotten en psychopaten. Kun je het je voorstellen dat die muur op één nacht werd opgericht d.m.v prikkeldraadrollen op elkaar? Daarna namen ze ‘de tijd’ om die mur met beton verder af te werken. Waanzin.
De Must Sees!
1. De Molecule man van Jonathan Borofsky
Je fietst langs geschiedenis. Beladen geschiedenis. Maar je fietst ook langs zeer mooie en hoopvolle landmarks. Zoals de Molecule Man van Jonathan Borofsky. Prachtige symboliek. Knappe uitvoering. En neem aub de tijd om te zien hoe de zon in de 3 (je ziet eerst 2 figuren maar het zijn er 3!) figuren speelt. Check zeker de site van kunstenaar Jonathan Borofsky
2. De Boros Bunker. Mét gids
Met gids. Omdat de bunker in het midden van de stad een geweldige historiek heeft gekend. Van depotplaats voor voedsel tot schuilplaats, tot rave-en andere undergroudevents. Tot het steen-, steen- steenrijke koppel Karen en Christian Boros (hij is reclameman) de bunker kochten en het renoveerde tot een verzamelplek voor kunst. Plus helemaal on top hun loft. Vanaf 1990 investeerden ze in creaties van jonge kunstenaars.
Met de gids doorkruis je de bunker en bespreekt ze de kunstwerken. Samengevat: met 70% van de aanwezige ‘kunst’ had ik problemen. Maar als goede kunsthistorica heb ik geleerd om zelden een oordeel te vormen over ‘de kunst’ in welke uitdrukking ook.
België is niet voor niets het land waar het surrealisme is ‘uitgevonden’. Laten we daar verdomd trots op zijn. En vaak heb ik plezier en binnenpretjes om ‘arty farty’. Het moet allemaal kunnen. Meer er zijn grenzen. In de bunker kon ik me bij enkele ‘kunstwerken’ niet ontdoen van de gedachte: heb je véél geld én een schitterend verhaaltje, heb je dan kunst?
Ga zelf kijken en laat zeker iets weten wat je ervan vindt.
http://www.visitberlin.de/en/spot/sammlung-boros
http://www.sammlung-boros.de
https://www.facebook.com/boroscollection
3. Voor de partyanimals
Check out het Michel Berger Hotel
Of deze link naar Party in Berlin
(And what happens in Berlin, stays in Berlin.)
4. Joods museum Berlijn
Ik ga het eerlijk zeggen: ik had schrik toen ik het op ons programma zag staan. Enkele jaren geleden was ik in Praag en ben ik daar het Joods museum gaan bezoeken. Het beeld van de kindertekeningen die men vond in de concentratiekampen, dat kan je onmogelijk uit je lijf schudden.
In dit museum ligt het accent op de geschiedenis van de Duitse joden. Je krijgt een betere kijk op hun geschiedenis, leven, cultuur,… Waarom bijvoorbeeld epidemieën bij hen zo weinig schade berokkenden (hygiene! , hoe het komt dat ze sterk werden in de banksector en andere key positions van de economie,…
En ja, je krijgt een flinke patat dankzij een uit je evenwicht halende ervaring in de ‘tuin’.
En ja, je komt met toegenkepen keel uit de donkere ruimte met een kleine spleet naar de lucht.
En ja, je krijgt een stomp in je maag bij een installatie komt die als-je-goed-kijkt, bestaat uit metalen ronde voorwerpen die hoofden voorstellen. Liggend. Waarop je mag stappen. Hoofden (klein,mediumgroot en groot) met open monden. Weinigen doen het. En zij die het toch doen, voelen zich slecht.
5. Mitte en Der Verlassene Raum
Bezoek zeker Mitte van Berlijn. En ga naar Koppenplatz en sta stil bij Der Verlassene Raum . Op een pleintje staat dit bronzen kunstwerk van Karl Biedemann. Een tafel en twee stoelen . Drie envoudige woorden maar een miljoen haartjes op armen en nek gaan omhoog staan.
6. Friedrichshain, hip stadsgedeelte
De ideale plek om op een zondag in rond te slenteren. Er is een vlooienmarkt die pas vanaf 12u echt losloopt. Eromheen vind je gezellige bistro’s waar de locals voor een uitgebreide brunch afspreken die geen geld kost. Dat moet gezegd worden: in Berlijn blijven de prijzen uiterst vriendelijk. Volgens onze taxichauffeur (uit Bangladesh) die van Munchen naar Berlijn verhuisde. Meer informatie over Friedrichshain: http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlin-Friedrichshain
Berlin. I love and I hate you.
0 Comments