Alleen of eenzaam? Je hoort dikwijls: ik kan heel goed alleen zijn maar van eenzaamheid loop ik de muren op. Britta (54) vat met haar verhaal en ervaringen het verschil goed samen. 

Over alleen zijn en eenzaam voelen is Britta (54) een ervaringsdeskundige. Tot vorig jaar was haar woning een zoete inval van alles en iedereen. Nu zet ze vaak én radio én tv opzetten om overal geroezemoes te horen en beweging te zien.

Alleen. Ze is vorig jaar gescheiden, haar kinderen zijn uitgevlogen, ze is in een prima conditie, ze heeft geen financiële problemen en heeft een pracht van een vangnet aan vrienden waarvan 4  beste vrienden (m/v) 24/7 klaarstaan. Alles prima voor elkaar. En toch…

“Ik besef perfect dat ik niets om te klagen heb. Het enige spook dat plots komt opzetten is eenzaamheid. Dat zit dan ineens voor me. Zomaar. Dat gevoel vindt ineens een weg in mijn brein, in mijn lichaam. Dat spook zit dan vadsig te wezen in mijn zetel en ik krijg het met geen kanon uit mijn woning gejaagd.” Ze lacht ermee maar achter de pretoogjes zit pijn en verdriet. Ook onmacht omdat je hier nooit om gevraagd hebt.

“Een hele dag kan ik me bezighouden. Werk, vrienden, uiteten, sport, … Maar ’s nachts mis ik het. Dan mis ik iemand, een warm lijf  waartegen ik kan wegkruipen. waartegen ik iets kan zeggen. Als het gevoel te overweldigend wordt, neem ik mijn smartphone en ga ik facetimen met vrienden. Soms helpt dat en soms wil ik dat onding met een flinke haal tegen een muur keilen.”

“Natuurlijk ga ik niet lijdzaam wachten tot iemand aan mijn deur komt bellen. Wil ik een nieuwe partner in mijn leven dan zal ik de stappen moeten zetten. Ik heb terug de energie.  En de reality check dat niemand het in mijn plaats zal doen. Tenzij vrienden die een neus hebben voor de beste blind dates. haha.”

“Ik maak plaats en tijd voor activiteiten die sexy genoeg zijn. Koken, golfen, … ik probeer zoveel mogelijk zaken te vinden waarbij interactie nodig is. En ik heb me ingeschreven bij datingbureaus waarbij ik de gouden raad van Wifty ga volgen: zoveel mogelijk afspreken! ”

Alleen zijn

Iedereen zegt het: je bént alleen. Het is een ‘zijn’. Je bent het of je bent het niet. Dit zegt niets over je gevoel daarbij. Als je alleen bent, heb je tijd om eens goed na te denken, tijd om jezelf te ontwikkelen. Ook als er geen mensen om je heen zijn, kun je je prima vermaken. Sterker nog, tijd alleen doorbrengen kan heel nuttig zijn. Laat niemand je wijsmaken dat ‘alleen zijn’ niet goed is, gezelschap kun je altijd opzoeken.

Je ‘voelt’ je eenzaam

Eenzaamheid gaat verder: het is een gemoedstoestand. Zelfs binnen een grote groep mensen kun je je nog eenzaam voelen. Je mist iets, contact, een connectie met iets of iemand. Steeds meer singles hebben er last van. Zo lees je steeds vaker over ‘anuptafobie’, de angst om alleenstaand of vrijgezel te blijven. Eenzaamheid ontstaat vaak na een een ingrijpende verandering in je leven (scheiding, overlijden,..).

Wat doe je eraan?

Als je niet langer alleen wil zijn, is het belangrijk dat je meer met mensen omgaat. Samen dingen onderneemt.
Als je niet langer eenzaam wil zijn, komt daar wat meer bij kijken. In veel gevallen moet je werken aan je zelfvertrouwen, nieuwe mensen ontmoeten en werken aan je mindset. Klagen helpt je niet verder. Het is tijd voor actie! En die actie moet uit jezelf komen.

7 tips 

  • Sociaal netwerk onderhouden
    • Het is nooit een goed idee om thuis te blijven. Schrijf je op zoveel mogelijk leuke zaken in (schilderen, muziek leren, dansles, boekleesclubs,…) Desnoods start je zelf iets op. Denk aan iets waar interactie nodig is. Ga er maar vanuit dat er velen in de buurt er graag op in gaan…
  • Schrijf je in bij datingbureaus
    • Hoe meer je gaat daten, hoe meer mensen je leert kennen. En ja, er zitten klagers en zeikerds tussen maar bekijk het als iets leuk, iets grappigs. Dat je aan een psychologisch onderzoek bezig bent. Doe alsof je research doet voor een leuk boek haha. En voor je het weet, staat er een (h)eerlijke man of vrouw voor je neus dat misschien iets meer kan worden.
  • Schrijf je in op cursussen
    • Doe je goesting! Je hebt tijd vrij om je eindelijk in te schrijven op cursus zus of zo. Koken, schilderen, keramiek, golfen, … het maakt niet uit maar doe iets! De kans dat je leuke mensen ontmoet is zeer groot.
  • Een hond! 
    • Honden voelen mensen goed aan. Ze zijn bovendien leuk gezelschap. Een wandeling met de hond is een must en het uitgelezen moment voor een praatje met andere mensen. Hoe vaak een hond de start is van leuke gesprekken…. we durven het niet bij elkaar tellen. Een kat is uiteraard ook prima gezelschap om thuis tegen te praten, te filosoferen, te verzorgen.
  • Een bezoekje aan een praatgroep
    • Ben je je geliefde verloren, durf te rouwen en durf naar een praatgroep te gaan. Ook dit is een nieuwe manier om mensen te ontmoeten.
  • Vrijwilligerswerk doen
  • Op reis gaan 

 

Geïnspireerd @ famme.nl