Naar aanleiding van Fokus 50+, een bijlage bij het Nieuwsblad, kan je onze Gastblog lezen op Fokus Online. Daar hebben we het over de midlife kick, dat midlife moet worden gezien als een bevrijding, een nieuw begin. Niet treuren om gemiste kansen en verkeerde keuzes, maar wel heel gelukkig zijn met alle ervaringen die je al hebt opgedaan en met veel goesting uitkijken naar de toekomst. Alsof je afgestudeerd bent aan de levensschool en eindelijk alles wat je geleerd hebt, in goede en kwade tijden, kunt verzilveren. En hoe.

Trouwens, als midlife experts weten we alles over de foute beeldvorming omtrent vijftigplussers, op Wifty proberen we elke dag om een juist beeld te tonen door zoveel mogelijk 50plussers te portretteren en aan het woord te laten. Maar er is nog heel veel werk aan de winkel, want ook hier had de Fokus redactie eerst een foto van een sympathieke 100-jarige boven onze blog gezet bij de titel ‘Midlifecrisis? Welke crisis?’… ?

Toen we hen daar over belden zagen ze hun foute beeldvorming in, en werd de foto vervangen door… tja …. twee sympathieke Wifties. ?

Maar het is duidelijk dat redacties en fotoredacties dringend een midlife update nodig hebben en dat jonge mensen in die sector nog al te vaak in clichés denken. Tip voor alle redacties en voor iedereen die iets met / rond 50plussers doet: als midlife experts geven we insights & brainstorms over de kracht van het nieuwe ouder worden, we weten als de beste wat er leeft in die doelgroep, nodig ons uit en ‘misbruik’ onze expertise. Hoog tijd om een juist en duidelijk beeld te schetsen! ❤️

✖︎ Voor alle vragen en opmerkingen: wifty@wifty.be
✖︎ Geniet van onze gastblog & cheers! ??

Midlife crisis? Welke crisis? 

Wacht, even googelen: ‘Een midlifecrisis is een emotionele staat van twijfel en onrust, en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Een persoon voelt zich oncomfortabel bij de gewaarwording dat zijn of haar leven half voorbij is. Het speelt zich af ergens tussen 35 en 50 jaar en je wordt geconfronteerd met zingevingsvraagstukken waardoor je uit balans gebracht wordt.’

Elliott Jaques, een Canadese psychoanalist, introduceerde de term in 1965. Jaques is vooral bekend voor zijn positive adult development, waarmee hij volwassenen kon helpen om zich op een positieve manier te ontwikkelen. We zijn meer dan veertig jaar verder en het is hoog tijd om het eindelijk over een ander gevoel te hebben bij dat nieuwe ouder worden. We lanceren een nieuwe term:

Midlife Kick!

We schrappen definitief het woord ‘crisis’ en gaan voluit voor de kick. Midlife moet worden gezien als een bevrijding, een nieuw begin. Niet treuren om gemiste kansen en verkeerde keuzes, maar wel heel gelukkig zijn met alle ervaringen die je al hebt opgedaan en met veel goesting uitkijken naar de toekomst. Alsof je afgestudeerd bent aan de levensschool en eindelijk alles wat je geleerd hebt, in goede en kwade tijden, kunt verzilveren. En hoe.

Want je was nooit eerder zo wijs en je zag nooit eerder de dingen zo helder als nu. Mét leesbril weliswaar, maar het gevoel zit goed. Wat heb je er zin in, in dat vervolg.

F.A.R.T.

Stel je voor dat je rond je vijftigste in therapie kunt gaan: Fabulous Aging Reset Therapy oftewel F.A.R.T. (what’s in a name?). Je neemt de tijd om alles op een rijtje te zetten, grote schoonmaak te houden en even stil te staan bij alle frustraties en negatieve ervaringen van de afgelopen vijftig jaar. Of dat nu een scheiding is, een fout gelopen liefdesrelatie, een ontslag of teleurstellende carrière, het afscheid van een dierbaar iemand of een ziekte die je hebt moeten aanvaarden.

Evengoed sta je stil bij alle positieve ervaringen, om dan alles een plaats te geven en ballast overboord te gooien en los te laten. Samen met de F.A.R.T.-therapeut doe je een mind reset, zodat je klaar bent om fabulous ouder te worden. Elke sessie sluit je af met een glas champagne. Loslaten was nog nooit zo leuk.

CHAMPAGNE! 

Trouwens, bubbels drinken prikkelt de cognitieve functies van het brein.Professor Jeremy Spencer en zijn team van de Reading University in Engeland hebben het effect van bubbels onderzocht op het brein en ze kwamen tot een ongelooflijke vaststelling. In champagne zitten bestanddelen die een positieve uitwerking hebben op de werking van het brein. Champagne remt onder meer de ziekte van Alzheimer af.

De polyfenolen in champagne zijn sterke antioxidanten die de vrije radicalen aanpakken die verantwoordelijk zijn voor ons verouderingsproces. Champagne verwijdt de bloedvaten, waardoor de druk op onze hersenen en op ons hart vermindert.

LEKKER IN EEN ROES 

Het zit hem in de pinot noir en de pinot meunier, de twee druiven die in echte champagne zitten. De Europese wetgeving is streng, Europa heeft ooit beslist dat alleen bubbels uit de Franse Champagnestreek dat label mogen krijgen, op voorwaarde dat ze gemaakt worden met deze druivensoorten en/of met de chardonnaydruif. En dat verklaart meteen het substantiële verschil met cava, prosecco of andere bubbels die voorhanden zijn.

Heerlijk, zo’n champagneroes. Je wordt er zowaar mooier van, je wangen krijgen een roze gloed, je ogen glinsteren, je sexappeal krijgt een boost en het flirten gaat een stuk vlotter. Nu snappen we eindelijk waarom Joan Collins in Dynasty elke ochtend haar glaasje champagne dronk. Je bent nooit te oud om goede manieren te leren. Een heerlijk excuus ook om steeds een mooie reserve in huis te hebben.

Elke dag een glas champagne? Cheers, je brein zal je er dankbaar om zijn. En de rest van je lichaam ook.