In elke relatie, of het gaat tussen lovers, familie of vrienden, is het goed om eens stil te staan. Rustig de tijd nemen om na te gaan wat werkt en wat niet.
Het draait hier niet om elke relatie te gaan fileren tot er niets overblijft. Maar wél tijd nemen om te kijken wat nog sterker kan. Dat is beste garantie op een lang en gelukkig samenzijn.
Klinkt het als de Bond zonder Naam? Lees verder.
Natuurlijk zitten er in elke relatie dingen die een dikke 10/10 verdienen maar we zijn mensen en dus wezens die het zichzelf graag moeilijk en ingewikkeld maken. In elke relatie zullen er ook zaken zijn die kunnen verbeterd worden, die wat stroef zitten. Die we dikwijls onuitgesproken laten omdat we het niet bespreekbaar durven maken.
Dikwijls worden dat dan ergernissen en dekken we het toe met de mantel der liefde en respect. Mooi en nobel maar of dit verstandig is?
Volgens psychotherapeut Ken Page is het geen overbodige luxe om jezelf twee vragen te stellen over de relaties die je hebt.
De vragen lijken op ’t eerste zicht superbasic. Vergis je niet. Het zijn eyeopeners! In de antwoorden schuilen de sleutels tot (meer) succes en geluk met je partner, verstandhouding met je moeder, je kinderen, vrienden…
Dit zijn de 2 vragen:
- Wat precies in deze relatie inspireert me het meest?
- Wat precies in deze relatie kwetst me het meest?
Confronterend hé. De antwoorden zullen je helpen om na te gaan waar het perfect zit, wat schitterend en zalig aanvoelt. Het vertelt je waarom je die persoon nooit meer kan missen of… misschien… wel. In dat laatste geval kun je maar beter een dikke vette streep trekken onder de zogenaamde ‘vriendschap’. Is het puur eenrichtingsverkeer, dan is het tijdverlies. Je wordt er diep ongelukkig van, je kan amper ademhalen. Verdient die persoon nog een woordje uitleg? Zeker. Soms kan het een wake-upcall zijn en krijg je die vriendschap een tweede kans. Aan beide partijen of het dat waard is.
Eens je die antwoorden hebt, zou je ze op een of andere manier moeten duidelijk maken aan die andere persoon. Door er sàmen over te praten, kun je er samen aan werken. Dan pas wordt het allemaal nog beter. Aan de punten die scheef zitten, kun je oplossingen bedenken en/of haalbare afspraken maken. En vergeet nooit: met humor kan veel gezegd en uitgesproken worden. Niemand mag zich ooit te serieus nemen. Dan kom je nergens.
Let wel: eerst nagaan wat je zélf kan veranderen of bij brengen. Het is effenaf not done om alle negatieve vaststellingen zomaar te droppen in het mandje van die andere. Hup, zo is het uit jouw systeem maar nu zit de andere ermee en die begrijpt totaal niet uit welke hoek dat kwam. Deze oefening draait echt niet om ‘schuld’.
Doe deze oefening vanuit een positieve instelling en niet om de andere te kwetsen. Leg accent op het mooie, het kostbare, het waardevolle. Hoe meer je het goede in de relatie begrijpt en waardeert, hoe meer hij of zij zich geliefd voelt door jou. En dat leidt weer naar nog meer plezier, liefde, ontspanning en vriendschap in je relatie.
Klinkt heel erg wijs als je het ons vraagt.
Foto door Văn Thắng voor Pexels