Natuurarts Stef Mintiens

Stef Mintiens is natuurarts en ijvert al meer dan 25 jaar voor een gezonde voeding en levensstijl. Hij kijkt met gezond verstand naar de verhalen die over gezondheid & voeding de ronde doen en haalt ze door een sceptische mangel om over te houden waar het écht om gaat.

Vasten of lossen …

Het nieuwjaarsvuurwerk was nog maar net uitgeknald of daar verschenen ze al : de reclames voor de “detox kuren”. “Zet het jaar gezond in, maak je goede voornemens waar en verlies de kilo’s die je er hebt bijgekregen door de kerstbiscuit van tante clara”…
Onze wereld is inmiddels tuureluurs gedraaid van de kapitalistisch geïnspireerde platte commerce, dus je kan het niemand kwalijk nemen ook weer in deze, zoveelste ongefundeerde hype te zijn getrapt.
De tweede grote “C” naast die van de “Commerce” is de C van “Convenience” ofte gemakzucht. We willen wel vanalles doen ten voordele van onze “lijn” en de gezondheid, zo lang het maar in onze drukke agenda past en niet teveel moeite kost .

Er zijn instanties die mensen voorspiegelen dat met een sappen of soepen kuur van een dag of drie , onze lever weer helemaal fris en monter is en we ons nadien weer terug laveloos kunnen gedragen zonder probleem.

Wanneer je voor jezelf wil uitmaken wanneer het nu het goede tijdstip is om aan “vasten” of “detox” te gaan doen, helpt het om eens te gaan kijken in de geschiedenis naar hoe mensen zich gedroegen voor “platte commerce” het leitmotiv werd van onze samenleving. Wanneer gingen mensen “vasten” of “Heilfasten” ? Juist , ja , NU in het voorjaar, in de aanloop naar Pasen.

De timing van de vastenperiode, die steeds met één of ander religieus sausje werd overgoten, had of heeft immers een aantal twee-voetjes-op-de-grond wereldse argumenten.
Ten eerste is er het gegeven dat naar het einde van de winter de oogsten stilaan op raakten en de voorraadkamers leeg. De velden lagen gewoon te wachten tot de natuur opnieuw zou herleven. Dus het vasten was in deze context een pure onvermijdelijkheid.
De overgang naar het nieuwe heropleven, naar het kiemen, naar het weer op gang komen van de sapstromen in de bomen is tevens een belangrijk moment. Want laten het nu net die verse sappen uit bepaalde bomen (de berk en de esdoorn) en de verse knoppen van bijvoorbeeld de brandnetel of de paardenbloem zijn die een hele sterke zuiverende werking hebben.
Laatste argument, maar er zijn er ongetwijfeld nog, om te kiezen voor het voorjaar om te gaan vasten vinden we in de traditionele Chinese geneeskunde, die in zijn vijf elementenleer stelt dat het houtelement in de lente zijn maximale energie krijgt. En onze lever als afvalverwerkende fabriekje hoort dus bij het houtelement, zoals jullie uit mijn boek hebben begrepen.

Die vijfelementenleer zegt meteen ook waarom het geen goed idee is om al volop in de winter, dus vlak na nieuwjaar te gaan detoxen: onze nieren en blaas , die toch ook belangrijk zijn voor het afvoeren van de losgemaakte toxinen, hebben hem immers net in deze periode best lastig.

Dus, lieve lezer, zoals zo vaak is het geen kwestie van ergens snel en onbezonnen aan te beginnen, maar wel rustig en goed getimed de wetten en golfbewegingen van de natuur te volgen.

Welke methode je best gebruikt om te gaan ontgiften werd reeds in één van mijn vorige teksten uitgebreid belicht en kan je ook in “Herbatheek” lezen. Welke van deze methoden je kiest maakt niet zoveel uit en afwisseling is meestal een goed idee.
Ik pleit echter vooral voor de methoden die dicht bij de natuurlijke vorm van de plant staan. Of je die plant dan in de vorm van sappen, tisanes of tinctuur gebruikt, maakt niet zo veel uit. Weet wel: hoe verser en hoe dichter bij de oorspronkelijke vorm hoe krachtiger (en tegelijk hoe goedkoper). Het berkensap dat je zelf aftapt uit de berkenboom uit je tuin of in een park is vele malen krachtiger dan de berkensappen uit flessen. Deze laatsten zijn immers de “oogst” van het jaar voordien en gepasteuriseerd of gesteriliseerd zodat ze een groot stuk van hun werking verliezen.

Ik raad het gebruik van magische shakes en poedertjes eerder af. Ten eerste omdat de zogenaamde proteïnedieten geen zuiverend, maar een eerder vervuilend effect hebben en toch ook meer en meer mensen wijzen op de gevaren voor de nieren. Ten tweede omdat je zelden of nooit de inhoudsstoffen van deze produkten kan kontroleren en je nog minder weet over de oorsprong ervan. Ten derde omdat ze in verhouding tot hun werking overdreven duur zijn en dus vooral zorgen voor het afslanken van je portemonnee.

Wat de duur van een vastenkuur betreft: 4 dagen is écht onvoldoende ;-) . We leven in een zeer toxisch-belastend milieu. Dat is ook de reden waarom het gewone “Heilfasten” zoals het vroeger werd gedaan en dat diende om de lever en de darmen even wat rust te gunnen om terug op hun positieven te komen , nu niet meer afdoend is . Willen we echt gaan zuiveren, dan moeten we de lever en de nieren ondersteunen.
Let wel , het Heilfasten zoals bijvoorbeeld in een Mayr kuur is gunstig voor je spijsverteringssysteem en bovendien ook omdat je je gedurende die periode even contemplerend terugtrekt uit onze hectische rat race.

Naar tijdsduur kijken we dan opnieuw naar de periodes die van oudsher werden voorgeschreven: 40 dagen is nagenoeg zes weken. Wie ook nog eens in de herfst een kuur doet kan volstaan met een viertal weken. De kuren waarbij je niks eet, zoals bijvoorbeeld de citroensapkuur, volstaan met een tweetal weken, maar zijn lastig vol te houden.

Ik wens jullie een proper voorjaar…

Stef

  • Stef’s boek ‘Herbatheek – is te koop bij iedere zelfstandige boekhandel in België en Nederland en is ook in het Engels verkrijgbaar.

 

helene@wifty.be