Wat!? Neen, kan niet. IK snurken. NOOIT. Vraag het ex-partners, kinderen, vrienden, vijanden, moeder, vader, kennissen… ik snurk niet, nooit. Punt. En toch ben ik wakker geschrokken van een diep geronk en gegrommel in de kamer. Uit mijn keel.
Komaan, ik ga toch niet beginnen met snurken zeg. Neus, keel, oren vrij en in de verste verte geen verkoudheid te bespeuren.
Snel googelen en ai, bevestiging:
voor, tijdens, na
de menopauze
worden
snurken,
slaapapneu,
slapeloosheid
en andere slaapstoornissen
eerder
realiteit dan uitzondering.
FEIT: Vrouwen in de menopauze zijn zelden tevreden over de kwaliteit van hun slaap, en meer dan de helft heeft heel veel last van slapeloosheid.
Naar bed gaan is voor vele vrouwen die last hebben van vapeurs een nachtmerrie. Het is een nachtelijk gevecht dat je zelden kan winnen. Transpireren, indommelen, klaarwakker, lakens wég, lakens terug, een kussen dat te warm, te heet, te zacht, te whatever is, extra t-shirt aan/uit, te koud, te warm, … en tegen de ochtend vast in slaap.
Zelfs al heb je nooit gesnurkt in je leven, toch kan het nog beginnen bij de menopauze. Het aantal snurkende vrouwen na de menopauze stijgt razendsnel. Toch maar die lege slaapkamer van zoon- of dochterlief inrichten als toevluchtsoord? Asiel zoeken in je eigen huis. Ook dat nog.
Wat kun je doen? Is er iets aan te doen?
Spreek erover bij de huisarts. Te lang zonder goede slaap? Vraag je dokter om hulp. Er kunnen nog andere medische redenen zijn waardoor het gesnurk toeneemt.
Onderschat slaapapneu niet. (Heel) luid snurken, constant moe en geïrriteerd mijn kan wijzen op iets ernstiger dan een nacht of twee slecht slapen. Contacteer een slaapspecialist die een diepgaand onderzoek kan opstarten. Vaak moet je een nachtje in slaapkliniek doorbrengen. Maar dan ben je zeker. Slaapapneu komt vooral bij mannen voor maar bij welke twijfel ook zeker om raad gaan bij de specialist.
Zet hoofdeinde van het bed hoger. Zet het bed enkele centimeters hoger en dat kan al helpen. Het vermijdt dat de tong de keel blokkeert. Blijf de klachten, altijd langslopen bij de specialist.
Overgewicht. Overgewicht en/of gewichtstoename tijdens menopauze kan oorzaak zijn van snurken en andere slaapproblemen. Zoek hulp bij je diëtiste, meer bewegen, minder snoepen en drinken voor het slapengaan… zet alles in kaart (dagboekje!) en je ontdekt relatief snel een patroon.
Verander van slaaphouding. Iedereen weet dat je sneller snurkt als je op je rug ligt. Probeer vaker op je zij te draaien en zo te slapen. Ben je dat niet gewoon, probeer je hierop te trainen. Leg bijvoorbeeld een kussen in je rug.
Het zijn kleine dingen die je wél kan doen. Op de eerste plaats je er niet in (laten) opjagen.
Beste Wifties, we delen een woelig slaappatroon. Om de andere dag is het volop schaapjes tellen. Of wordt het een sudoku voor gevorderden of ademhalingsoefeinibgen voor het open raam tot het op het bot ijs-ijs-ijskoud wordt, of is het draaien en keren met het kussen tot de wekker me uit mijn diepe slaap trekt.
Slaapwel…zzzzzzzzz
0 Comments