Menopauzeconsulente Leen Steyaert.

Een paar weken geleden reageerden jullie massaal op onze vraag wat jullie meest voorkomende overgangsklachten waren, het resultaat vind je hieronder, opgelijst van meest voorkomend tot minst voorkomende klachten. We interviewden Leen Steyaert over het resultaat en vroegen haar of ze tips had. Leen is Wifty’s menopauzeconsulente vanaf  dag één. Ze heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt die in de overgang zijn. Ze schrijft ook boeken rond dit thema met interessante tips & tricks, want heel belangrijk: menopauze is geen ziekte. 

1. Vapeurs
2. Gewichtstoename
3. Nachtelijk zweten
4. Gewrichtsklachten
5. Slaapproblemen
6. Mood swings
7. Droge ogen
8. Geheugenverlies
9. Droge mond
10. Droge, jeukende huid & droge vagina 
11. Minder libido
12. Vaak plassen
13. Problemen met spijsvertering
14. Broze nagels
15. Onregelmatige hartslag
16. Haarverlies
17. Osteoporose
18. Pijnlijke borsten

LEEN STEYAERT: “De grootste groep vrouwen zit momenteel in de menopauze. Allemaal Wifties! Vrouwen tussen vijftig en zestig willen en moeten jeugdig en actief blijven want ze hebben nog een half leven te goed. Ze gaan bewuster om met hun gezondheid en hebben nog veel ambities in het leven. Pakweg 20 tot 30 jaar geleden waren er maar weinig vrouwen die buitenhuis werkten. Ze konden het rustiger aan doen als de kinderen het huis uit waren. Dit is nu helemaal het geval niet meer. Ofwel zijn er nog jongere kinderen in huis en combineren vrouwen de opvoeding en het huishouden met een job, ofwel zien we bij veel vrouwen die bewust kinderloos bleven, dat ze er een turbulent sociaal leven of dito carrière op nahouden.

Dat we een pak ouder kunnen worden is een mooi cadeau, daar moeten we zorgvuldig mee omspringen, het is belangrijk dat je gezondheid op punt gesteld wordt en daar is je menopauze de uitgelezen periode voor. Een derde van de 50+ vrouwen heeft geen klachten en gaat smoothly door de overgang, sommige hebben vervelende klachten en voelen zich slecht.

Deze tips kunnen zeker verder helpen om de overgang op een zachte manier te beleven:

1. Neem een adempauze 

Je fysieke en emotionele veranderingen tijdens de menopauze kunnen overweldigend zijn. Je kan een werkonderbreking nemen van enkele weken of maanden om je transformatie ten volle te beleven. Focus je niet op de onpraktische kant om dit geregeld te krijgen maar wel op de periode  die je neemt om de veranderingen in je lijf en ziel op een ontspannen manier te mogen doorleven. Lukt het echt niet schep dan wat ruimte op je werk om een adempauze te nemen. Het toilet bezoeken, door de gang stappen of de straat even opgaan als een plots opkomend menopauze verschijnsel je hindert. Als je een vrije dag hebt of je werkt thuis doe dan als eens een dutje. Zo zal je dag niet zo vermoeiend zijn, zeker als je weer eens slecht geslapen hebt.

2. Let op je voeding 

De overgang is het moment om je voedingspatroon eens te onderzoeken. Je zal merken dat bepaalde voedingsstoffen zoals pikante zaken, alcohol, suikers en koffie je opvliegers of humeurschommelingen bestendigen. Kies daarom voor een verse voeding met veel groenten en verse vis of vlees. Beperk koolhydraten. Als je in de menopauze bent en je hebt last van overgewicht of je kan gewoonweg je oorspronkelijke gewicht moeilijk behouden dan is de gemakkelijkste oplossing om koolhydraten uit brood, aardappelen, pasta en rijst niet te eten. Wees niet bang of laat je niet wijsmaken dat je zo een tekort aan koolhydraten krijgt want groenten bestaan uit  koolhydraten. Het grote voordeel van groenten is dat ze boordevol vezels zitten die zorgen dat de groenten geen invloed hebben op je bloedsuiker gehalte zodat je geen (suiker)dips kunt krijgen.

3. Kies je kledij zorgvuldig uit ook al heb je er geen zin in

Kies voor natuurlijke kledij in laagjes zodat je snel iets kan uitschieten indien je het te warm hebt. Polyester stoffen laten je nog meer transpireren en geven  al snel een zweetgeurtje. Losse broeken zijn heel comfortabel maar let er ook op dat je er nog netjes uitzie. Sommige vrouwen nemen het iets te gemakkelijk en lopen de hele dag rond in een jogging pak. Dat is al eens ok maar de periode van de menopauze is nu net ook de periode waarbij je goed voor jezelf moet zorgen. Ook al heb je er geen zin in probeer toch je kledij te verzorgen voor je je huis verlaat. Het is essentieel om tijdens de nacht katoenen of andere natuurlijke stoffen als nachtkledij te dragen. Het transpireren zal minder onaangenaam aanvoelen omdat je het vocht opgenomen kan worden. Ook hier geldt de regel van de laagjes. Slaap je naakt, zie dan dat je lakens en matrasbeschermers uit natuurlijke materialen bestaan .

4. Droge huid, droge slijmvliezen, droge vagina

Rond de leeftijd van 50 jaar gaat de elasticiteit van je huid sterk verminderen. Tijdens de overgang kan je huid dan nog eens droger en dunner worden. Besteed daarom extra aandacht aan je huid en smeer ze enkel in met natuurlijke middelen zonder bewaarmiddelen. Een paar maal per week je gezicht en lichaam een scrub beurt geven is geen overbodige luxe. Zo worden de dode huidcellen verwijderd en gaat de huid sneller vernieuwen.  Je kan ook last hebben van droge ogen, droge slijmvliezen en een droge vagina. Dagelijks duindoornolie capsules slikken, zoals Membrasin, zal niet alleen je huid minder droog maken maar ook de slijmvliezen van je ogen, mond en vagina zullen er zeker baat bij hebben.

5. Haargroei

Dor de verkeerde verhouding van je hormonen, kan je soms op ongewenste plaatsten haargroei krijgen tijdens de overgang of na de menopauze. Er bestaan tegenwoordig goede therapieën zoals laser behandelingen e.d om overtollige haargroei te elimineren. Aan de andere kant kan je ook merken dat het haar onder je oksel of je hoofdhaar afneemt. Een goed mineralen en vitaminepreparaat brengt dikwijls soelaas of misschien kies je voor bio-identieke hormoonsuppletie dat niet alleen een positieve werking op je haargroei heeft maat ook op je botstructuur en je algemeen welbehagen.

6. Geniet van de kleine dingen

De overgang hoeft geen vervelende periode te zijn waar je doormoet of een levensfase waar je als een berg tegen op moet zien. Belangrijk is een positieve instelling en een gezonde basishouding voor alle aspecten van het leven. Ook al heb je nog grootste projecten op stapel staan of heb je een adempauze ingelast in je leven vergeet niet te genieten van kleine dingen. Let op details en je zult merken dat kleine dingen heel belangrijk kunnen worden. Probeer zoveel mogelijk te glimlachen zelfs als je je niet zo goed voelt probeer dan toch te glimlachen naar jezelf. Wees dankbaar voor alles wat je meemaakt, ook al kom je  situaties tegen die minder gemakkelijk zijn. Ook tegenslagen en moeilijke dingen hebben een positieve kant en je kunt uit alles leren. Leef in het nu. Haal het maximum uit elke moment van de dag. Gisteren is voorbij en over morgen hoef je je nog geen zorgen te maken. Wees aanwezig. Laat je gedachten komen en gaan maar laat ze je humeur niet bepalen.

7. Ontspanning

Als je ouder wordt is het dikwijls moeilijker om je te ontspannen. Je bent heel je leven druk bezig geweest en als je stilzit voel je dikwijls je ware gevoelens of maakt je lichaam gebruik van de rust om nieuwe en oude  ervaringen te verwerken. Veel vrouwen zeggen ik kan niet stilzitten, ik word dan ongedurig. Zoek een ontspanningsingsmethode waar je jou het beste bij voelt. Aarzel niet om verschillende zaken te proberen. Voorbeelden hier van zijn meditatie, yoga,Tai chi, massage, mindfulness, muziek maken en zingen. Voor sommige vrouwen is breien of zelf kleren maken een heel goede ontspanningshobby.

8. Bewegen

Bewegen is heel belangrijk vooral in de overgang zul je merken dat lichaamsbeweging je klachten doet verminderen. Doch vrouwen overdrijf niet!Vrouwen zijn niet gemaakt voor langdurige zware inspanningen. Vrouwen zijn geprogrammeerd om korte krachtige bewegingen te doen.

Krachtoefeningen gedurende een half uur een aantal keer per week of 5 km snelwandelen, pilates en touwtjes springen zijn goede bewegingstechnieken voor een vrouw. Vrouwen hebben immers andere spieren dan mannen. De spieren van de mannen zij ook net bedoeld om hun overtollig  testosteron kwijt te spelen. Zij kunnen door hun lange spieren zware uithoudingstochten en fitness toestanden verwerken. Korte krachtige bewegingen zullen vrouwen ook helpen om hun stress bestendigheid te verbeteren. Krachtoefeningen gaan ook je botdichtheid in takt houden. Osteoporose is een veel voorkomende aandoening bij de ouder wordende vrouw. Als je nu nog geen goede bewegingshygiëne had is de overgang het moment om ermee te beginnen

9. Praat erover

Praat over je overgang. De grootste groep vrouwen zit momenteel in de overgang en zijn nog bijzonder actief op de arbeidsmarkt. Je bent zeker niet alleen. De taboe rond de overgang moet eindelijk eens opzij gezet worden. De overgang is helemaal niet het begin van het einde maar kondigt net het begin aan van een nieuw leven waarin je bewuster met alles omgaat. Het is ook de periode waarin je meer ruimte kiest voor jezelf en  soms moet je vechten om net dit nieuw leven te scheppen via verschijnselen die je lichaam je laat zien in die hormoonveranderingen. Zo  kom je dichter bij je wensen en je verlangens. Je weet wat je niet meer wil in je leven. Je hebt de evaring om bewuster te kiezen voor het leven dat je zelf wil leiden. Door te praten met andere vrouwen hoor je ook wat hun behoeftes zijn en zal je merken dat je helemaal geen abnormale verlangens  en wensen hebt. Je zult ook merken dat je soms nog ambitieus bent en bepaalde zaken wil verwezenlijken maar dat je ook verlangt naar verstilling en verdieping.

 

Heb je vragen voor Leen Steyaert of wil je graag jouw menopauze ervaringen delen? Stuur dan een e-mail naar wifty@wifty.be 
In samenwerking met MEMBRASIN