Veerle Dobbelaere (48) en ik hebben hetzelfde temperament: gretig en met veel passie de dingen doen die we graag doen. Gisteren tijdens een gezellig ontbijt werd er heftig over haar nieuwe boek en nieuwe blog gepraat. En over de schone dingen des levens…

Te gast bij Florina is een inspiratieboek voor Wifties met weinig tijd en veel goesting.” vertelt Veerle. “Voor onze mama’s en hun mama’s en al hun mama’s en de mama’s van die mama’s en dus ook voor onze kinderen en hun kinderen alsook de kinderen van hun kinderen. En speciaal voor mijn bobonneke, van wie ik die prachtige naam Florina erfde.”

Te gast bij Florina

Te gast bij Florina

Waarom? Daarom!

ZOALS VELEN VAN JULLIE ben ik een volbloed hedendaags vrouw: druk druk druk aan het werk, maar toch tijd willen maken voor mijn vrienden, mijn gezin en mijn familie.

Uit eten gaan is geweldig en lekker gemakkelijk omdat je niets zelf hoeft te doen, maar thuis mensen ontvangen is minstens even plezant en eigenlijk veel gezelliger, intiemer en, indien geslaagd, ook veel bevredigender.

Ik ontvang dus graag en graag veel. Daar geniet ik van.

Het begint al bij het idee: zodra ik mijn gasten heb uitgenodigd en de datum vaststaat, begin ik te bedenken wat ik hun zal voorschotelen, hoe mijn huis eruit zal zien, waar ik het aperitief zal schenken, hoe de tafelversiering eruit zal zoen, hoe ik de deur voor hen opendoe… Stiekem hoop ik dan dat ik de leukste, lekkerste, warmste gastvrouw van de hele wereld ben.

En waar ik vroeger dacht dat je een chef-kok moest zijn die dagen en uren in de keuken stond, of een Martha Stewart die een cursus bloemschikken had gevolgd om haar tafel ietwat deftig te versieren, weet ik nu dat het helemaal niet moet. Integendeel! Hoe meer, hoe beter!

Je huis is immers het verlengde van je persoonlijkheid. Als je van gezellige rommel houdt, heeft het geen zin om je gasten in een kraaknet huis te ontvangen. Dat is niet wie je bent, het komt geforceerd over en je loopt de hele tijd als een vreemde in je eigen huis, je af te vragen waar je dit of dat weer hebt verstopt.

Als je zelden kookt, kan het geen kwaad om eens op voorhand te experimenteren, maar bereid geen zevengangenmenu, dat lukt niet en bezorgt stress. Maak enkel het hoofdgerecht en schuif de soep en het dessert naar een van je kookgrage gasten.

Of bedenk iets wat jij leuk zou vinden en doe het gewoon. Vraag je af wat nu eigenlijk het belangrijkste is: een grappige, warme , ontspannen avond à la moi, of een huis en dito menu uit de boekjes met een afgepeigerde gastvrouw die om 23 uur ’s avonds haar ogen niet meer kan openhouden en ruzie heeft met haar huisgenoten omwille van de dagenlange stress waar ze haar gezin in onderdompelde.

Ik weet intussen wat ik bovenaan mijn lijstje zet en geniet er dus van om mijn huis open te stellen voor hen die ik graag zie. En ik ben graag te gast in een huis waar ik onmiddellijk het gevoel heb welkom te zijn. Niet door de hippe designspullen (die natuurlijk mooi zijn) of de dure ingrediënten. Wat op mij het meest indruk makt, zijn eenvoudige maar verrassende dingen.

Ik geef jullie dus graag mijn tips, zodat ook jullie je vanaf nu een prinses in de keuken, een koningin aan tafel en vooral een absolute keizerin in je huis kunnen voelen.

Liefs, Veerle

Te gast bij Florina is te koop in een boekhandel bij jou in de buurt. Veerle’s blog VEERLE & ka – Over de schone dingen des levens: http://www.veerle-en-ka.be

helene@wifty.be