Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én Wifty Guest vanaf dag één (april 2013). Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt en ze is auteur van de bestsellers ‘Stralend door de menopauze’, ‘Oerritme’, ‘Stop de rush!’, ‘Jouw Menopauzeplan’ en haar nieuwste boek ‘Menokilo’s’.
Er zijn weinig medische zaken waarover zoveel meningsverschillen bestaan als over de manier waarop menopauzeklachten behandeld moeten worden. Bij deze discussie staat in de klassieke geneeskunde hormoonvervangende therapie (HVT), ook genaamd hormoonsubstitutietherapie (HST) of hormone replacement therapy (HRT) centraal. Mijn basisstandpunt is als het over de menopauze gaat dat ik niet graag spreek over ‘symptomen’ en over ‘behandeling’. Omdat deze termen me doen denken aan een ziekte die medische zorgverlening, medicatie en doktersbezoeken omvat.
Ik beschouw de klassieke hormoonvervangende therapie dan ook als een van de vele ‘oplossingen’ die de klassieke geneeskunde heeft ontdekt voor de behandeling van een ‘ziekte’. De traditionele geneeskunde is zeer sterk farmaceutisch gericht. Er wordt voornamelijk aandacht besteed aan de massa’s geneesmiddelen die op de markt zijn en die bij de minste klacht worden voorgeschreven. Met als enig doel acute symptomen zo snel mogelijk te onderdrukken in plaats van symptomen te zien als signalen dat er aan de basis ergens iets niet goed zit.
Zo wordt ook de menopauze in de klassieke geneeskunde veeleer gezien als een ‘te behandelen ziekte’ die zo snel mogelijk voorbij moet gaan en waarvan de symptomen liefst zo goed mogelijk onderdrukt moeten worden. In die optiek was de ontdekking van synthetische hormonen die de onevenwichten bij de menopauzale vrouw konden herstellen, een van de meest spectaculaire ontdekkingen in de moderne geneeskunde. HST heeft miljoenen vrouwen kunnen helpen die totaal ontredderd waren op het moment dat ze in de menopauze kwamen. Vrouwen die zoveel en zo zware klachten hadden dat hun levenskwaliteit sterk achteruit ging. In het verleden was HST dé oplossing voor zware menopauzale klachten. Het evenwicht van de vrouwelijke hormonen is evenwel een uiterst delicaat systeem waar heel voorzichtig mee omgegaan moet worden.
Hormoonvervangende therapie kan erg vervelende bijwerkingen hebben. Zoals migraine, duizeligheid, vocht vasthouden, en bij langdurig gebruik het risico op oestrogeengerelateerde kanker. Voornamelijk borst-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker, werd niet als serieus te nemen risico beschouwd.
Gelukkig is de hormoontherapie in de loop der jaren sterk geëvolueerd en zijn artsen meer en meer overgestapt naar het gebruik van bio-identieke hormonen. Die worden niet alleen veel beter in het lichaam opgenomen, maar ook veel minder risico’s inhouden voor de gezondheid.
Bij hormoonvervangende therapie is het daarom heel belangrijk om onderscheid te maken tussen synthetische hormonen en bio-identieke hormonen. Bio-identieke hormonen worden in de hedendaagse geneeskunde door endocrinologen en hormoonspecialisten met veel succes ingezet bij aandoeningen die veroorzaakt worden door hormonale onevenwichten of tekorten, bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, schildklierziekten, bijnieruitputting en depressie.
We hebben vandaag de mogelijkheid om fantastische dingen te doen met hormonen voor specifieke problemen waar preventie of natuurlijke ondersteuning niet werken. Bij vrouwen die vervroegd in de menopauze komen (bijvoorbeeld na het verwijderen van de eierstokken of baarmoeder) is het zelfs levensnoodzakelijk om hormoontherapie voor te schrijven. Het is echter belangrijk dat dit gebeurt met de nodige kennis en verantwoordelijkheid: hormoontherapie is een boeiende maar ingewikkelde materie, waarbij de juiste dosering van het allergrootste belang is. Het is niet iets waarmee niet-specialisten op eigen houtje kunnen experimenteren, maar iets waar zeer bewust mee omgegaan moet worden.
De discussie over het al dan niet ‘standaard’ voorschrijven van HST aan vrouwen in de menopauze is nog lang niet uitgewoed. Ondanks dat het onomstotelijk vaststaat dat synthetische hormonen het risico op borstkanker, baarmoederhalskanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, hersenbloedingen en trombose verhogen en soms zelfs verdubbelen, zijn er nog steeds artsen die deze blijven gebruiken. Onderzoek naar bio-identieke hormonen in de menopauze tonen steeds meer dat deze veilig zijn .
We kunnen er niet onderuit, onze hormonen duikelen naar beneden als de menopauze aanklopt. Wifties zijn niet meer als vroeger die in stilte konden lijden en hun verminderde stressbestendigheid konden wegsteken door het kalmer aan te doen.
Wifties werkten vroeger zelden buitenhuis en hadden buiten hun huishouden niet veel extra taken of verantwoordelijkheden.
Nu zijn wifties nog zeer actief als ze in de menopauze komen en willen in het leven blijven staan. Daarom zijn bio-identiek hormonen eigenlijk voor sommige vrouwen een must. Ook al heb je niet veel klachten Toch zullen deze bio-identieke hormonen je lichaam langer sterker en vitaler maken. Er is momenteel een sterke evolutie en de kennis wordt steeds groter. Voor de wifties die geïnteresseerd zijn en een beetje van theorie houden kan ik jullie het boek van prof Sylvie Demers: De kracht van je vrouwelijke hormonen aanbevelen. En lees natuurlijk mijn boek ‘Stralend door de menopauze’.
Het is echter belangrijk dat je als vrouw en Wifty, in samenspraak met je arts, zelf beslist of dit voor jou een oplossing kan zijn en deze beslissing niet volledig aan je gynaecoloog of behandelend arts overlaat.
Wifties! Vergeet echter de belangrijkste boodschap van de menopauze niet. Zorg goed voor je zelf, de menopauze is je laatste wake-up call om je eigen lichaam te resetten, je oude patronen en je oude leven los te laten en positief de toekomst tegemoet te gaan. De energie die je had om de zorg die je vroeger voor je kinderen of voor anderen gebruikte, benut je nu voor jezelf en het optimaliseren van je gezondheid zodat je een mooiere oudere dag zal hebben!
Heb je nog vragen over de menopauze? Stuur ze naar wifty@wifty.be Leen’s boeken kan je kopen vij de Standaard Boekhandel of bestellen via bol.com Je kan ook op consultatie gaan bij Leen Steyaert, afspraak maken kan via www.menopauzeconsulent.be
10 Comments
leen
In de menopauze duikelen je hormonen oestrogeen en progesteron naar beneden. Als je sterke bijnieren hebt kan je lichaam deze disbalans nog redelijk goed compenseren.
In deze tijden blijven vrouwen van 50 niet bij het haardvuur zitten zoals ik al vertelde maar willen jeugdig en actief blijven. Je kan in de eerste plaats en dat is ook superbelangrijk veel doen door je levensstijl aan te passen , gezonde voeding , voldoende slapen , niet roken etc. om je kracht en vitaliteit te behouden.Maar bij veel vrouwen is dat niet voldoende terwijl ze nog een druk en actief leven willen of moeten leiden.Dan is bio-identieke hormonen wel eens een oplossing.Ik hoor veel discussies over de hormonen maar je moét een onderscheid maken tussen klassieke en bio-identieke hormonen. Wat raar is dat vrouwen nooit een probleem maken van de anticonceptiepil die dikwijls al op 16 jarige leeftijd of vroeger wordt genomen en ervoor zorgt dat je zelf geen eigen hormonen( oestrogeen en progesteron )gaat produceren.
Wat je ook moet weten dat vrouwen na de menopauze eigenlijk niet meer interessant zijn voor de natuur omdat de natuur maar 1 enkel ding wil en dat is reproduceren.Ondertussen zijn we zo geciviliseerd dat we ons eigenlijk een beetje boven de natuur zetten en al de taken nog willen verrichten die we als jongere vrouw deden. In mijn boek vertel ik ook wat de emotionele betekenis is van de menopauze. De ouder wordende wijze vrouw die een beetje uit de maatschappij verdwijnt ,die in plaats van de zorgende vrouw nu advies en wijsheid doorgeeft aan haar jongere evenbeeld,die op de kleinkinderen past en met haar raad en daad de maatschappij bij staat. Zij heeft een satijnachtige huid en zilverkleurig haar zij leeft op haar eigen tempo. Niet alle wifties willen dit leven nu al. Zij willen zolang mogelijk actief deelnemen aan de samenleving.
Hélène
Beste Sabine,
Bio identieke hormonen hebben identiek de zelfde chemische structuur als je eigen hormonen.
Bio identieke hormonen hoeven niet via de lever opgenomen omdat je ze niet oraal moet nemen daardoor wordt je lever ook niet overbelast wat vaak het geval is doordat ons milieu zo vervuild is en je lever sowieso al heel wat te verduren heeft.
Verschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, huiduitslag, moeilijk naar toilet gaan, slecht slapen, wakker worden tussen 1 en 3 u s nachts, slecht alcohol of chocolade verdragen, geïrriteerd zijn, moe zijn tekens van overbelaste lever.
Je kan ook niet maar 1 hormoon toevoegen of nakijken, je hormonenstelsel is een uiterst gevoelig systeem dat snel uit balans kan geraken.
Er zijn veel aspecten die moeten bekeken worden. Als je bijnieren bijvoorbeeld uitgeput zijn door vb jarenlange stress of veel te hard werken, slechte voeding of langdurig verdriet dragen dan is je compensatiemechanisme in je lichaam ook al wat aangetast. En dat geeft symptomen van burn out en depressie. Zo op het eerste zicht kan ik niet zeggen of het mirena spiraal hier iets mee te maken heeft .
Groetjes,
Leen Steyaert
LEEN
Beste mevr de Block,
krijgt u de juiste begeleiding?Haargroei in het gezicht wijst op hormonendisbalans.
U bent al op jonge leeftijd in de menopauze gekomen. Ontegensprekelijk hebt u hormonen nodig en dat moet strikt opgevolgd worden.
De reden dat u baarmoeder en eierstokken zijn weggenomen is al een teken dat er al iets mis was in uw lichaam. Mogelijks had u reeds tekorten of teveel van bepaalde stoffen in uw lichaam. Zoek aub hulp ook al ben je ten einde raad. Er is altijd iemand die u zal kunnen helpen.Geloof me.
Katrien
Hallo Lies,
Ik heb vermoedelijk ook AGS, ook door een endocrinoloog in Antwerpen vastgesteld ( fysieke eigenschappen, ziektegeschiedenis) . We wachten nog op de resultaten, maar hij denkt voor 99% dat ik AGS heb. Heb je geen nevenwerkingen van cortisol nemen? Ik hoor daar niet veel goeds van.
Bedankt.
Dirx Liesbeth
Ik heb helemaal geen bijwerken van cortisol, voel er mij heel goed bij. Wet je al of je AGS hebt? Heb je ook darmproblemen en last van je menstruatie?
Liesbeth l
Beste lies.. Deze klachten komen zo bekend voor. Kunt u mij zeggen bij welke arts in antwerpen ik hiervoor moet zijn.. Dit zou mijn leven een hogere kwaliteit kunnen geven.. Ben momenteel radeloos.. Groetjes Liesbeth..
Elorac
Beste,
Dankzij het bepalen van de AMH waarde door een bloedproef bij de gynecoloog weet ik dat ik al een tijdje dat ik in de pré menopauze zit. Ik ben nog geen 35 maar heb volgens hem niet meer dan 3 jaar te gaan voor ik in de overgang kom.. Ik had nog nooit gehoord van AGS…Kan dat via een bloedtest opgespoord worden?
Maddy
Ik heb een tijdje oestrogel gebruikt, helaas daarmee moeten stoppen omdat ik er misselijk van werd. Ik ben vaak gevoelig geweest voor hormonen maar voel mij ontzettend slecht in de overgang. Ik zit er al 4 jaar in. Plantaardige substitutie helpt bij mij niet. Wat kan ik doen. Alvast bedankt
Gelieve geen gegevens van mij posten dank u
Anoniem
Ter ifno
De vermelde link (www.menopauzeconsulent.be) van de website bestaat niet meer…
Toos
Hoi Wifty, bedankt voor dit artikel. Door mijn hormonale borstkanker mag ik mijn hele leven geen (traditionele) hormonen meer nemen.
Ik vraag me af of deze alternatieve hormonen wél zouden mogen. Natuurlijk vraag ik dat het beste aan mijn oncoloog, maar misschien staat die niet achter alternatieve geneeskunde, dat moet ik nog uittesten. Weet Leen hier iets over?