Dominique Feys (55) is getrouwd, heeft 2 zonen en is stichtend vennoot/advocaat in het advocatenkantoor Advobru Brugge – Ze heeft een grote hang naar “literatuur”.
Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag nu zondag 8 maart reageert ze voor Wifty op een artikel in De Morgen met als titel ‘Samenzwering tegen vrouwen mag nu stoppen”. Over discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, met een aantal quotes van Christine Lagarde, voorzitster van het IMF.
Uit een recent IMF rapport blijkt dat België vrij goed scoort op het vlak van de arbeidsmarkt voor vrouwen maar op wereldniveau is de genderongelijkheid echt schrijnend. Er moet dringend werk gemaakt worden van een aangepaste wetgeving.
Dominique: Het IMF. Nog altijd denk ik aan DSK als ik dit woord hoor en daar kan ook véél over gezegd worden.
Maar laten we het hebben over andere, serieuze zaken.
Huidig voorzitter, Christine Lagarde – en laten we het nu ook niet hebben over het feit hoe stijlvol ze is en hoe we als vrouwen oog hebben voor haar kledij – heeft veel te zeggen over vrouwen en werk en kan er in haar functie ook iets aan doen. Ze is niet meer piepjong en ze heeft het duidelijk gemaakt.
Hoe krijgen vrouwen de juiste kansen? Wat met gendergelijkheid? Een studie van het IMF leerde dat er nog veel werk aan de winkel is ook al lijkt België een internationale topper op het vlak van toegang van vrouwen tot de arbeidsmarkt.
Volgens mij een onderwerp waar nog lang over gepalaverd zal worden.
Al was het maar omdat meer en meer vrouwen – en meestal zijn het vrouwen die het op professioneel vlak, hetzij in de politieke wereld, hetzij in de economische wereld – het duidelijk aan het “maken” zijn en die vinden dat er niet zo moet gezeurd worden.
Ze zeggen: “Wie het écht wil, het toch gewoon moet doèn en ze niet moeten zeuren over beschermende wetgeving? Kijk naar ons! We doèn het toch en we doen het helemaal alleen.”
Als ze aan de top geraken dan willen ze niet het gevoel hebben dat dit komt door positieve discriminatie van welke soort ook.
“Bwaaah, quotas en gelijkaardige dingen zijn niet aan ons besteed!!” zeggen ze dan.
Stoer, stoer, stoer, stoer !!!
[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Mmmm denk ik dan, is dit niet zowat een freudiaanse reflex waarbij ze op geen enkele manier geïdentificeerd willen worden met vrouwen die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken? [/typography]
Doet het afbreuk aan hun zelfbeeld?
We hebben het dan niet over het duwtje van een diep decolleté of lange benen in een fotoshoot (misschien is dit voor sommige succesvolle vrouwen trouwens alleen maar de kers op de door hen zelf gemaakte taart ) maar over de maatregelen zoals vb. de Straffe Madammen deze week ter sprake brachten in de uitzending van Terzake van 3 maart 2015.
Waarom?
Omdat uit de studie van het IMF en bovengenoemde reportage blijkt dat wetgevende maatregelen op dit vlak nog altijd nodig zijn en elk van ons zal wel één persoonlijke ervaring hebben welke deze nood bevestigt.
Ik denk aan de “stoere vrouwen” die vinden dat dit niet nodig is en dan vrees ik dat er vroeg of laat iets in hun succesvol leven gebeurt – ik wens ze het echter niet toe – waar ze vast stellen dat die maatregelen er misschien toch hadden moeten zijn en zeker als de diepe decolleté of de lange benen op dit moment absoluut niet zullen helpen.
Gegroet.
D.
helene@wifty.be
2 Comments
tanja vanloffelt
Wou toch even reageren hier op GENDERONGELIJKHEID EN DISCRIMINATIE .
Zelf heb ik daar mee temaken gehad want namelijk zit het zo ben een transvrouw en jaren geleden uit de kast gekomen ook op mijn toenmalige werk waar ik na mijn komming mijn ontslag heb gekregen omwille van mijn transgender heb dat aangevochten voor de rechtbank door procedure fouten heb ik dat verloren ook de zoektocht naar nieuw werk liep niet van een leie dakje weer omwille van mijn trans zijn. Nu jaren later alles achter de rug is, is het nog steeds hard knokken om als volwaardig gezien te worden als vrouw zijnde. Heb nu wel terug werk maar krijg geen kans om hoger op de sociale lader te klimmen al heb ik de nodige kwalificaties. Ook op diverse rechtbanken ben ik gediscrimineerd weerder om mijn transgender dat is zeer schrijnend en ik kan het niet hard maken, ze hebben daar geen kennis van genomen. Waar staan we de dag van vandaag als vrouw in deze werld vol emancipatie? ???
Hélène
Dag Tanja, bedankt voor je reactie. Spijtig te lezen dat jij omwille van je outing als transgender je ontslag gekregen hebt. Waar werkte je? Het is inderdaad onbegrijpelijk dat jij slachtoffer bent van discriminaties en ongelijkheden. Die problemen gaan vaak verder dan tewerkstelling; Ook op vlak van gezondheidszorg, welzijn, sport, het sociale en familiale leven loopt het waarschijnlijk moeilijk voor jou. Er is wereldwijd nog veel werk aan de winkel, op naar meer tolerantie en gendergelijkheid! Ik stuur je ook nog een privé bericht, misschien wil je je verhaal doen voor Wifty? Vele groeten, Hélène