We weten als geen ander wat het betekent je ontslag te krijgen op 50/55. Het zelfvertrouwen krijgt een giga-deuk. Je hele toekomstbeeld ligt aan diggelen. De idee dat je straks de rookie tussen het jonge geweld bent, werkt verlammend. Je wil niets liever dan in een hoekje kruipen en dat iedereen je met rust laat. Serieus?
Ho, stop! Van in een hoekje zitten, word je moe en chagrijnig. Een ongezellig mens. Zeker, gun jezelf de tijd om diep te gaan en kruip dan terug tevoorschijn. Met de wetenschap dat niemand aan je deur staat met een jobaanbieding. Je zal het zelf moeten gaan doen.
Back on track! Je bent zover om je terug in de ratrace van het solliciteren te smijten. Prima. Want werkgevers houden van actieve, bruisende kandidaten. En daar staat geen leeftijd op. In theorie dan. Want in de praktijk moeten we -als seniors- onszelf nog beter nog sterker nog werklustiger presenteren.
Oudere werkzoekenden zondigen vaak tegen volgende 7 fouten. Vermijden dus.
1) Time out! Effe uitblazen
Dé gouden regel na een ontslag is BEZIG BLIJVEN! Dat je jezelf tijd gunt in het grote niets, geen probleem. Maar blijf er niet lang in hangen. Het werkt geweldig demotiverend. Werkgevers hebben een neus voor zelf-starters, voor actieve mensen. Geef bv (gratis) consultancy (aan jonge neefjes, nichtjes, buren…), start een (relevante) blog op, steek ergens een handje toe waardoor je toch iets blijft bijleren. Zo blijft je profiel up to date! Je hebt geen idee wat je netwerk opmerkt als je bezig blijft.
2) Gedateerde e-mails blijven gebruiken
Zit je nog met een pandora of -godbetert- bing mailadres? Niets verkeerd aan zolang je geen werk zoekt natuurlijk!. In dat geval zorg dat je snel een professioneel e-mailadres creëert. Overweeg Google (@gmail.com) of Outlook (@outlook.com).
Is je naam al in gebruik voeg dan iets toe dat te maken heeft met je beroep, skills of interesse. (Denk richting alemmenseditor of alemmensmarketing of alemmenscommunication…) Maar niet overdrijven. Vind je niets, ga het niet te ver zoeken en beperk het tot een cijfer tussen je voornaam en familienaam.
3) Geen digitaal profiel!
Nog geen profiel op LinkedIn? NU aanmaken. Het eerste wat àlle recruiters doen, is je naam googelen. Dan is het nuttig dat ze a) iets vinden en b) landen op een professioneel profiel. Ga bij kennissen en vrienden kijken hoe zij het doen en … FIX IT! (Kies een relevante profielfoto. Zakelijk, krachtig, géén vakantiefoto’s !)
4) Stug vasthouden aan je vorig loon
Temper je looneisen! Dit is hét breekpunt waarop een mogelijke deal met oudere werkzoekenden afknapt. Stelt de werkgever een loon voor dat lager ligt dan je vorig loon, wijs de deal niet onmiddellijk af. Denk na en wees creatief.
Negotieer bijvoorbeeld naar de mogelijkheden tot flextijd of thuiswerken, aantal vakantiedagen en andere voordelen. Als je dan de totale som maakt, kom je waarschijnlijk in dezelfde loonvork van je vorig werk terecht. Vergeet niet dat het ‘nog maar’ je instapsituatie is. Je kan altijd afspreken om binnen de 6 maanden terug rond de tafel te gaan zitten en te evalueren.
Extra tip: in plaats van te jagen op een vast contract, beschouw deze opportuniteit bijvoorbeeld als een ’tijdelijk’ project van 6 maanden (uit te betalen via Tentoo.be of Smart zodat je het hebben van een btw-nummer kan vermijden). Zorg dat je een notie hebt van een redelijke dagprijs. Dat kan een aanloopfase zijn tot een vast contract. Beide partijen krijgen de kans om elkaar beter te leren kennen. Met zo’n manier van aanpakken neem je de aanwervingdruk van de ketel! Slim wezen.
5) Een te lang, te uitgebreid en dikwijls te saai CV
Beperk je cv tot maximum 2 vellen (één kant!). Recruiters scannen het in 20 tot 30 seconden. Daar mag je nu heel verontwaardigd over zijn, het is de realiteit. Kies een klassiek font zoals New Roman. Zorg dat je in enkele lijntjes je motivatie ook in het resumé verwerkt. Recruteerders zijn ook maar (jonge) mensen en de bijbehorende mail printen en toevoegen aan de cv kan vergeten worden. Ook hier kun je kwaad om worden, maar het is de realiteit.
Vertel je verhaal in fragmenten en overzichtelijk. Zorg voor een mooie layout. Beperk je werkgeschiedenis tot de laatste 10 jaar. En ALTIJD (laten) nalezen.
6) Niet te snel jobs overrulen
Beschouw een jobomschrijving als een ideale wishlist van de werkgever of bedrijf. Vind je jezelf terug in 10 van de 16 ‘wensen’ én spreekt het bedrijf je aan: mailen! Laat je vooral niet tegenhouden. Met zo’n positieve attitude en soliede werkgeschiedenis raak je ver.
7) Wachten op de perfecte job
Vergeet wat je gedaan hebt en stop met je zoektocht naar dezelfde job. Het maakt je alleen maar ellendiger. LOSLATEN! Zo maak je het voor jezelf stukken makkelijker om opnieuw terug open te staan voor de toekomst. En ja, we onderschatten niet hoe moeilijk het is om jezelf terug te gaan uitvinden. En toch! …
Iets nieuws brengt nieuwe energie, nieuwe contacten, nieuwe collega’s, nieuwe koffieautiomaatbabbels (haha). Je zal zien: die nieuwe job wordt nog beter! Blijven zeuren en zagen om wat is geweest, ach, het kan nooit goed zijn.
Nooit opgeven want achter het hoekje liggen de opportuniteiten!
0 Comments